Friday, March 15, 2013

စပ်စ္သီးမွ ကုသေပးေသာ ေရာဂါမ်ား

0 comments
မတ္(၁၅)

စပ်စ္သီးမွာ ေရဓာတ္က ၇၀ မွ ၈၀ ရာခိုင္ႏွုန္း၊ သၾကားဓာတ္ ၁၅ မွ ၃၀ ရာခိုင္ႏွုန္း အထိ ပါဝင္ပါတယ္။ သူ႔မွာ က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူး မ်ားစြာ ရွိပါတယ္။
 ၁။ ပန္းနာ ေပ်ာက္ကင္းေစျခင္း
ပန္းနာရင္ၾကပ္နဲ႔ လည္ေခ်ာင္းတစ္ေလွ်ာက္ ေရာဂါမ်ားကို ေပ်ာက္ကင္း ေစပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ စပ်စ္သီး ေျခာက္ စားသံုးျခင္းက မ်ားက ပန္းနာကို ပိုေပ်ာက္ကင္းဖို႔ ထိေရာက္ ပါတယ္။
၂။ ဝန္းခ်ဳပ္ ေရာဂါ ေပ်ာက္ကင္းေစျခင္း
စပ်စ္သီးမွာ Cellulose, organic acid နဲ႔ သၾကားတို႔ ပါဝင္ျပီး ယင္းဓာတ္မ်ားက ဝမ္းႏွုတ္ေဆး သဖြယ္ လုပ္ေဆာင္ ေပးပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ စပ်စ္သီး စားရင္ ဝမ္းေပ်ာ့ျပီး ဘယ္လိုေၾကာင့္ပဲ ဝမ္းခ်ဳပ္၊ ဝမ္းခ်ဳပ္ ဝမ္း ပံုမွန္ သြားေစပါတယ္။
၃။ ေခါင္းတစ္ျခမ္းကိုက္ ေဝဒနာကို ကုသျခင္း
ေကာင္းတစ္ျခမ္း ကိုက္တတ္တဲ့ သူမ်ားအေနနဲ႔ မနက္တိုင္း စပ်စ္သီး ေဖ်ာ္ရည္ မွီဝဲဖို႔ တုိက္တြန္း ထားပါ တယ္။ သို႔ေပမယ့္ ေရနည္းနည္းနဲ႔ ေဖ်ာ္တဲ့ စပ်စ္သီး ေဖ်ာ္ရည္ ျဖစ္ရမွာ ျဖစ္ျပီး ဦးေႏွာက္ကို လန္းဆန္း ေစပါတယ္။ ေခါင္းတစ္ျခမ္းကိုက္ ေဝဒနာကို စပ်စ္သီး ေဖ်ာ္ရည္ ေသာက္သံုးျခင္းျဖင့္ ေပ်ာက္ကင္း ေစပါ တယ္။
၄။ ႏွလံုးႏွင့္ ဆက္စပ္ေရာဂါကို ကာကြယ္ျခင္း
ႏွလံုးနဲ႔ ဆက္စပ္ေရာဂါ အားလံုးကို တားဆီးကာကြယ္ ေပးပါတယ္။ ေသြးထဲကို ႏိုက္ထရစ္ အက္ဆစ္ဓာတ္ တိုးေစတာေၾကင့္ ေသြးလည္ပတ္မွႈ အားေကာင္းျပီး ေသြးခဲမွု မျဖစ္ေအာင္ တားဆီး ကာကြယ္ ေပးပါတယ္။ သဘာဝ antioxidant လည္း ျဖစ္တဲ့အတြက္ LDL ကိုလက္စထေရာ level ကို ေလ်ာ့ခ် ေပးပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေသြးလမ္းေၾကာင္း ပိတ္ျခင္းကို လံုးဝ မျဖစ္ေစပါ ဘူး။ ႏွလံုးေရာဂါ ရွိသူမ်ား အေနနဲ႔လည္း စပစ္သီး ပံုမွန္ မွီဝဲ စားသံုးျခင္းျဖင့္ ေဝဒနာကို သက္သာ ေစပါတယ္။
၅။ အစာမေၾက ေဝဒနာ ေပ်ာက္ကင္းေစျခင္း
အစာမေၾက၊ ရင္ျပည့္၊ ရင္ကယ္ ေရာဂါ ေဝဒနာ မွန္သမွ်ကို ေပ်ာက္ကင္းေစ ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အစာ စားျပီးတဲ့ အခါ မွီဝဲ စားသံုးသင့္တဲ့ အသီး တစ္မ်ိဳးလည္း ျဖစ္ပါတယ္။
အထက္ေဖာ္ျပပါ ေရာဂါ ေဝဒနာမ်ားကို သက္သာ၊ ေပ်ာက္ကင္း၊ ကုသ ေပးတဲ့အျပင္ စပစ္သီးမွာ အျခားေသာ က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူး မ်ားစြာ ရွိေနေသးေၾကာင္း သိရပါတယ္။ 
Myawady Health

Leave a Reply

 
Shan News © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here