ေလပြၿပီး ဗိုက္ပူတာမ်ဳိး မျဖစ္ေစဘဲ ဝမ္းဗိုက္ ခ်ပ္ရပ္လိုသူတိုင္း ေရွာင္သင့္၊ေဆာင္သင့္တဲ့အစားအေသာက္
ေတြကို ကၽြမ္းက်င္သူ ေတြက ေအာက္ပါအတိုင္း အႀကံျပဳ ေရးသား ထားပါတယ္။
အေကာင္းဆံုး အစားအေသာက္ - ဒိန္ခ်ဥ္
ဒိန္ခ်ဥ္ဟာ လူေတြ အားလံုးအတြက္ ေကာင္းတယ္ဆိုတာ သိၾကပါတယ္။ဒါေပမဲ့ ဝမ္းဗိုက္ခ်ပ္ရပ္ ေစတယ္လို
အေကာင္းဆံုး အစားအေသာက္ - ဒိန္ခ်ဥ္
ဒိန္ခ်ဥ္ဟာ လူေတြ အားလံုးအတြက္ ေကာင္းတယ္ဆိုတာ သိၾကပါတယ္။ဒါေပမဲ့ ဝမ္းဗိုက္ခ်ပ္ရပ္ ေစတယ္လို
႔ေတာ့ မသိၾကပါဘူး။ ဒိန္ခ်ဥ္
အမ်ားစုမွာပါတဲ့ အက်ဳိးျပဳ ဘက္တီးရီးယား ေတြက အစာေျခစနစ္ကိုက်န္း
မာေစပါတယ္။ ဒိန္ခ်ဥ္ဟာ ေလပြတာနဲ႔ ဝမ္းခ်ဳပ္တာေတြ မျဖစ္ေစဘဲ ဝမ္းဗိုက္ခ်ပ္ရပ္ ေနေစတဲ့ အာနိသင္ ရွိပါတယ္။
အဆိုးဆံုး အစားအေသာက္ - ေဆာ္ဒါ အခ်ဳိရည္
ဗိုက္ပူမွာ စိုးရြံ႕သူေတြအေနနဲ႔ကာဗြန္ပါတဲ့အခ်ဳိရည္ေတြကို ေရွာင္သင့္ပါတယ္။ဂက္စ္ပါတဲ့ အခ်ဳိရည္ေတြ
အဆိုးဆံုး အစားအေသာက္ - ေဆာ္ဒါ အခ်ဳိရည္
ဗိုက္ပူမွာ စိုးရြံ႕သူေတြအေနနဲ႔ကာဗြန္ပါတဲ့အခ်ဳိရည္ေတြကို ေရွာင္သင့္ပါတယ္။ဂက္စ္ပါတဲ့ အခ်ဳိရည္ေတြ
ဟာ ဗိုက္ကို ေလေတြနဲ႔ ျပည့္ေနေစၿပီး ဗိုက္ပူကာေလပြေနေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဗိုက္ခ်ပ္ရပ္လိုရင္ ေဆာ္ဒါ
အခ်ဳိရည္အစားေရ ဒါမွမဟုတ္ ကယ္လိုရီနည္းတဲ့ အရည္ (ဥပမာ-လက္ဖက္စိမ္းလက္ဖက္ရည္)ကို ေသာက္
သင့္ပါတယ္။ ဒီအရည္ထဲမွာ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ မ်ားစြာ ပါဝင္ၿပီး
ဝမ္းဗိုက္ထဲ အဆီစုတာနဲ႔ ဆက္စပ္ေန
တဲ့ ေရာင္ရမ္းမႈ ျဖစ္ႏႈန္းကိုေလ်ာ့က် ေစပါတယ္။
အေကာင္းဆံုး အစားအေသာက္ - ပန္းေဂၚဖီ
ပန္းေဂၚဖီစိမ္း၊ ေဂၚဖီထုပ္၊ ပန္းေဂၚဖီ၊ကၫြတ္၊င႐ုတ္သီး၊ပဲဝါစတဲ့အစားအစာေတြမွာဗီတာမင္ေအ၊စီနဲ႔ ေက
အေကာင္းဆံုး အစားအေသာက္ - ပန္းေဂၚဖီ
ပန္းေဂၚဖီစိမ္း၊ ေဂၚဖီထုပ္၊ ပန္းေဂၚဖီ၊ကၫြတ္၊င႐ုတ္သီး၊ပဲဝါစတဲ့အစားအစာေတြမွာဗီတာမင္ေအ၊စီနဲ႔ ေက
အျပင္ ေဖာလိတ္၊ ဘီတာကယ္႐ိုတင္း၊ မဂၢနီဆီယမ္၊ ကယ္လ္စီယမ္နဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္ေတြလည္း ပါဝင္ေနပါ
တယ္။
အဆိုးဆံုး အစားအေသာက္ - အခြံခၽြတ္ထားေသာ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္
ဂ်ဳံျဖဴနဲ႔ လုပ္ထားတဲ့ မုန္႔ေတြနဲ႔ ထမင္းျဖဴေတြကို မစားပါနဲ႔။ ဒီအစာေတြက အစာေၾကလြယ္ၿပီး ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္နဲ႔ အင္ဆူလင္အဆင့္ကို ျမင့္တက္ေစလို႔ပါ။
အဆိုးဆံုး အစားအေသာက္ - အခြံခၽြတ္ထားေသာ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္
ဂ်ဳံျဖဴနဲ႔ လုပ္ထားတဲ့ မုန္႔ေတြနဲ႔ ထမင္းျဖဴေတြကို မစားပါနဲ႔။ ဒီအစာေတြက အစာေၾကလြယ္ၿပီး ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္နဲ႔ အင္ဆူလင္အဆင့္ကို ျမင့္တက္ေစလို႔ပါ။
အင္ဆူလင္ အဆင့္ျမင့္ တက္တာက ဝမ္းဗိုက္တစ္ဝိုက္ အဆီစုပံုမႈကို တိုးေစႏိုင္ပါတယ္။
အေကာင္းဆံုး အစားအေသာက္ - အခြံခၽြတ္မထားေသာ ေကာက္ႏွံစာ
အခြံခၽြတ္မထားတဲ့ ေကာက္ႏွံနဲ႔ လုပ္ထားတဲ့ဆန္လံုးညိဳ၊ ေပါင္မုန္႔ညိဳနဲ႔ပဲနီေလးလို အစာေတြကိုစားပါ။ အေမရိကန္အာဟာရ ေဆးပညာဂ်ာနယ္ရဲ႕လတ္တေလာေလ့လာမႈတစ္ရပ္အရအခြံခၽြတ္မထားတဲ့ ေကာက္ႏွံ
အေကာင္းဆံုး အစားအေသာက္ - အခြံခၽြတ္မထားေသာ ေကာက္ႏွံစာ
အခြံခၽြတ္မထားတဲ့ ေကာက္ႏွံနဲ႔ လုပ္ထားတဲ့ဆန္လံုးညိဳ၊ ေပါင္မုန္႔ညိဳနဲ႔ပဲနီေလးလို အစာေတြကိုစားပါ။ အေမရိကန္အာဟာရ ေဆးပညာဂ်ာနယ္ရဲ႕လတ္တေလာေလ့လာမႈတစ္ရပ္အရအခြံခၽြတ္မထားတဲ့ ေကာက္ႏွံ
စာဟာ ကယ္လိုရီ ထိန္းခ်ဳပ္ေပးၿပီး
ခါးတစ္ဝိုက္ကို အဆီပိုေတြ ကင္းေဝး ေစတယ္လို႔သိရပါတယ္။
အဆိုးဆံုး အစားအေသာက္ - ဆားကဲေသာ အစားအစာ
ပဲပိစပ္ေဆာ့ အမ်ားအျပားပါတဲ့ ဆူရွီစားၿပီးခ်ိန္မွာ ေလပြသလို ခံစားေနရပါသလား။ ဆိုဒီယမ္မ်ားစြာပါတဲ့
အဆိုးဆံုး အစားအေသာက္ - ဆားကဲေသာ အစားအစာ
ပဲပိစပ္ေဆာ့ အမ်ားအျပားပါတဲ့ ဆူရွီစားၿပီးခ်ိန္မွာ ေလပြသလို ခံစားေနရပါသလား။ ဆိုဒီယမ္မ်ားစြာပါတဲ့
အစားအစာေတြကိုစားတာက ေရစုေဆာင္းမႈမ်ားတာကို ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ဒါေၾကာင့္ဗိုက္က ေဖာင္းလာၿပီး
ေလပြလာတတ္ ပါတယ္။ ဗိုက္သား ခ်ပ္ရပ္ေစဖို႔ တစ္ေန႔မွာ ဆိုဒီယမ္ ၂၀၀၀ မီလီဂရမ္ေအာက္ပဲ စားပါ။
အေကာင္းဆံုး အစားအေသာက္ - မျပည့္ဝဆီ
သံလြင္ဆီလိုမ်ဳိးမျပည့္ဝဆီပါတဲ့အစားအစာေတြဟာဗိုက္သားခ်ပ္ရပ္ေစတယ္လို႔ ေလ့လာမႈအသစ္တစ္ရပ္အရ
အေကာင္းဆံုး အစားအေသာက္ - မျပည့္ဝဆီ
သံလြင္ဆီလိုမ်ဳိးမျပည့္ဝဆီပါတဲ့အစားအစာေတြဟာဗိုက္သားခ်ပ္ရပ္ေစတယ္လို႔ ေလ့လာမႈအသစ္တစ္ရပ္အရ
သိရပါတယ္။
အေကာင္းဆံုး အစားအေသာက္ - ရွာလကာရည္
ရွာလကာရည္မွာပါတဲ့ ခ်ဥ္တဲ့အရသာနဲ႔ စူးရွတဲ့ အနံ႔ကိုေပးတဲ့ဓာတ္ေတြဟာဗိုက္အဆီကို ေခ်ဖ်က္ ေပးတယ္
အေကာင္းဆံုး အစားအေသာက္ - ရွာလကာရည္
ရွာလကာရည္မွာပါတဲ့ ခ်ဥ္တဲ့အရသာနဲ႔ စူးရွတဲ့ အနံ႔ကိုေပးတဲ့ဓာတ္ေတြဟာဗိုက္အဆီကို ေခ်ဖ်က္ ေပးတယ္
လို႔ ဂ်ပန္ေလ့လာမႈ တစ္ရပ္က ဆိုပါတယ္။ အဝလြန္တဲ့
လူေတြဟာ တစ္ေန႔မွာ ရွလကာရည္ ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း- ႏွစ္ဇြန္း စားရာ ၁၂
ပတ္အၾကာမွာ ကိုယ္အေလးခ်ိန္၊ ဗိုက္အဆီနဲ႔ ခါးအတိုင္းအတာ သိသိသာသာ
ေလ်ာ့က်မႈရွိတာကို ေလ့လာမႈအရ သိရပါတယ္။ ရွလကာရည္မွာပါတဲ့ Acetic Acid ဟာ
အဆီေခ်ဖ်က္တဲ့ ပ႐ိုတင္းေတြ ထြက္လာေအာင္ မ်ဳိး႐ိုးဗီဇကို ေျပာင္းလဲ
ေပးတာေၾကာင့္လို႔ ေလ့လာသူေတြက ဆိုပါတယ္။
ၾကယ္စင္
Ref: Good Health
ၾကယ္စင္
Ref: Good Health