Tuesday, September 17, 2013

“ အဆိပ္ရွိဆံုးေသာ လုူ႔အသံုးေဆာင္ပစၥည္း ထိပ္တန္းသံုးမ်ိဳး ”

0 comments


ေန႔တိုင္း သံုးစြဲေနေသာလူ သံုးကုန္ပစၥည္းထဲမွာ ဘယ္အရာက အဆိပ္အရွိဆံုးလဲ ???

(၁) တစ္ခါသံုး တုူ
(၂) ေရေႏြးၿဖင့္ ျပဳတ္ၿပီး ျပန္လည္အသံုးၿပဳေသာ တူ
(၃) စားေသာက္ဆိုင္မ်ားတြင္ အၿမဲသံုးေနၾက အပုူခံ ပလစ္စတိတ္ အိတ္မ်ား ၿဖစ္ပါတယ္။ 

ေလ့လာစမ္းသပ္နည္းက .........
ပထမဦးဆံုး တစ္ခါသံုးတုူကို (500 cc) ေရေအးထဲမွာ ခဏစိမ္ထားလိုက္ပါ
ထို႔ေနာက္ 80'C ေရကို အပုူေပးလိုက္ပီးေနာက္ အေအးခံထားလိုက္ပါ
(ထို႔နည္းအတိုင္း ဆယ္ခါ ေလာက္ လုပ္လိုက္ပါ ။)

ထိုေရကို ပုဇြန္ထည္႔ေမြးထားေသာ ကန္ေသး (ငါးကန္)ထဲထည့္ လိုက္ပါ နွစ္နာရီၾကာပီးေနာက္ ပုဇြန္က ဆန္႔တငင္ၿဖစ္လာပီး တစ္တရက္အတြင္း ေသဆံုးသြား၏ ။ ငါးရက္ၾကာေသာ္ ထိုၿပဳတ္ထားေသာ ေရက ေနက္က်ိေနပီး အနံ႔ဆိုးမ်ား ထြက္လာ၏ ကန္ထဲမွ ပုဇြန္မ်ား၏ အရိပ္အေရာင္ကို လံုးဝမေတြ႕ရပါ ။ပဲပင္ေပါက္ေဖါက္ (ေရစိမ္ပီး ေပါက္တဲ႔ အသီးအရြက္)တဲ႔ထဲသို႕ တုူၿပဳတ္ပီးသား ေရကိုထည့္လိုက္ပါ ေနာက္ဆံုး ရလဒ္က သိပ္မကြာၿခားပါဘုူး ငါးရက္အတြင္း အပင္က ေၿခာက္ကပ္ပီး ေသဆံုးသြား၏ ။

ေရနဲ႔ၿပဳတ္ပီးသား တုူ ကအဆိပ္ ရွိတုန္းပါပဲ .........
ေရနဲ႕ၿပဳတ္ပီးသား တုူကိုထပ္ပီး ေရအသစ္နဲ႔ ၿပန္စိမ္ ေနာက္ပထမနည္းအတိုင္း ဆယ္ခါလုပ္ပီး စိမ္ထားတဲ႔ ေရေအးကို ပုဇြန္ေမြးထားတဲ႔ ကန္ထဲကိုထည္႕လိုက္ပါ နွစ္ရက္အတြင္း ေသသြားတာကိုေတြ႕ရ၏ အဲဒါက တုူကိုဆယ္ခါေလာက္ ၿပဳတ္ပီးသားေရက အဆိပ္ရွိေနေသးတာကို ေတြ႔ရတယ္ ။ဆယ္ခါေလာက္ အထပ္ထပ္ အခါခါ ေရစိမ္ထားပီးတဲ႔ တုူထဲမွ (sulfur dioxide ) ဆာလဖါဒိုင္ေအာက္ဆိုက္ ကို ထြက္လာေစတယ္ ။

ဆာလဖါဒိုင္ေအာက္ဆိုက္က အစြန္ခ်ြတ္ေဆး ပိုးသတ္ေဆး အၿဖစ္သံုးၾကတယ္ ။ အေကာင္းဆံုးကေတာ႔တစ္ခါသံုးတုူကို မသံုးလွ်င္ ပိုေကာင္းပါတယ္။ မသံုးမၿဖစ္ သံုးရရင္လဲေရနွင္႔ ၿပဳတ္ပီးမွ သံုးေစခ်င္တယ္။ဒါမွလဲအဆိပ္က နည္းပါးနိင္ပါတယ္။
အဆိပ္မွာ တတိယ ရေနတာက အပုူခံ ပလစ္စတိတ္ပါပဲ ။အပုူနဲ႔ထိေတြ႕တဲ႔အခါမွာ ပလစ္စတိတ္ထဲမွ bisphenol A,နွင္႔plasticizers ဆိုတဲ႔ ဓါတ္ေပါင္းေတြ ထြက္လာတယ္ (ကင္ဆာၿဖစ္ေစ၏)သံုးရက္အတြင္း ပုဇြန္ေတြ ေသေနတာကို ေတြ႔ရတယ္ ။

" တုူ နွင္႔ lymphadenoma (လင္ပါးေသြးေၾကာၾကီးကင္ဆာ) "
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
(အၿပင္စာ စားသံုးသူမ်ား အထုူးသတိၿပဳ)
လုူတစ္ေယာက္ရွိတယ္ ေဆးလိပ္မေသာက္ အရက္မေသာက္ ကြမ္းမစားပဲ oral cancer (ခံတြင္းပါးစပ္ ကင္ဆာ) နဲ႔ ဆံုးသြားတယ္ သူက ေန႔လည္ ထမင္းစားပီးတိုင္း သြားၾကားထိုးတံကို ပါးစပ္ထဲမွာ အၿမဲခဲထားေလ႕ရွိတယ္။ 
ၾကာၾကာ ခဲထားတတ္၏ ေတာ္ေတာ္နဲ႔ ေထြးမထုတ္ဘုူး ။

တစ္ေန႔ ပါးစပ္မွာ အပုူဖုေပါက္ေနသလို ေပါက္ေနပီး ၿပည္တယ္ေနတာကို ေတြ႕ရပီး သြားတိုင္ရာ ေဆးခန္းမွာ သြားၿပတယ္။
ဆရာဝန္က ကိစၥမရွိပါဘုူး ေဆးလိမ္းလိုက္ရင္ ေပ်ာက္သြားမယ္လို႔ ေၿပာပါတယ္။
ရက္တစ္ပတ္ ပီးတစ္ပတ္ ေကာင္းမလာေတာ႕ဆရာဝန္က ေသခ်ာစစ္ေဆးၾကည္႔ေတာ႔ ကင္ဆာေနာက္ဆံုးအဆင့္ကို ေရာက္ေနတာကို ေတြ႔ရေတာ့ ေဆးရံုၾကီးကို ညႊန္းလိုက္တယ္ ။

နွစ္ၾကိမ္ ခြဲစိတ္ခံရပီး ကင္ဆာ အၿမစ္ၿဖတ္ေဆး (ဓါတ္ကင္) လုပ္ခဲ႔ေသာ္လည္း ေနာက္ဆံုး ကုမရပဲ ဆံုးသြားတယ္။ သြားၾကားထိုးတံနွင္႕တစ္ခါသံုး တူမ်ားကိုၾကာရွည္ျပီး ပါးစပ္မွာ ထိေတြ႔ေနေသာေၾကာင္႔ မေတာ္တဆ ပါးစပ္မွာအနာေလးရွိ ခဲ႔ရင္ အႏၱရယ္မ်ားပါတယ္ လူေတြအေတာ္မ်ားမ်ားက လစ္လွ်ုဳရူ႕ သတိမထားမိတာပါ တစ္ခ်ိဳ႕သူေတြက အက်င့္ ၿဖစ္ေနတာလဲ ပါတယ္အေကာင္းဆံူးက မသံုးလွ်င္ပိုေကာင္းပါတယ္ အစားစားပီးတိုင္း ပါးလုပ္က်င္း သြားတိုက္ၿခင္းၿဖင့္လဲ ခံတြင္းကို သန္႔ရွင္းေစတယ္။ ဘဝမွာ မၿမင္နိင္တဲ႔ လုူသတ္သမားက အမ်ားၾကီးပါ တတ္နိင္သေလာက္ ကာကြယ္နိင္ရင္ေတာ႔ ေကာင္းပါတယ္ ။ ဘာေၾကာင္႔ ငါၿဖစ္ေနရတာလဲလို႔ ေနာင္တမရေစနဲ႔ ။ တူကို သံုးခါနီးမွာ ေရေႏြးၿဖင္႔ သံုးမိနစ္ေလာက္ ေရစိမ္ၾကည္လိုက္ပါ႔အစြန္းခ်ြတ္ေဆးေတြကို ေတြ႕ၿမင္ရပါလိမ္႔မယ္...

သင္႔ရဲ႕ က်န္းမာေရးအတြက္ ကိုယ္တိုင္အသံုးၿပဳဖို႔ စတီးတူကို အၿမဲေဆာင္ထားပါ။ ေငြမကုန္ က်န္းမာေရးအတြက္ အသင္႔တယ္ဆံုးပါ ။ မ်ားေသာအားၿဖင့္ တစ္ခါသံုးတူမ်ားက တရုတ္ (Made in China) ၿဖစ္ပါတယ္ ။

တူေတြမွာ အမ်ားၿပားဆံုးက မွိဳတက္(ဖားဥ )ေနတာကို ေတြ႔ရတယ္ .။ တူလုပ္ေနတဲ႔ ပထမ အဆင္႔က မပုတ္သိုးတဲ႔ ေဆးတစ္ထပ္ ဒုတိယက အေရာင္ခၽြတ္ေဆး (လွေအာင္ မ်ားမ်ား ထည္႔သံုးထား၏)အားလံုးက ကင္ဆာၿဖစ္ေစတဲ႔ (carcinogen) ကာဆီနိဂ်င္ၿဖစ္၏ ။ ဒါေၾကာင္႔မို႕ တစ္ခါသံုးတုူနွင္႔ အပုူခံပလက္စတိတ္ သြားၾကားထိုးတံမ်ား သံုးၿခင္းမ ွေရွာင္ေစခ်င္တယ္ ................... ***** တကယ္႔အၿဖစ္ေတြမို႕ သူငယ္ခ်င္းတို႕ကို သိေစခ်င္တယ္ သယ္ခ်င္းတို႔ အားလံုး က်န္းမာခ်မ္းသာ ေပ်ာ္ရႊင္ပါေစ ။

Copy from - satekuupuyar.blogspot

“ တစ္ခါသံုး ၀ါးတူမ်ားသည္ အသည္းကင္ဆာ ျဖစ္ႏိုင္သည့္အတြက္ မသံုးစဲြသင့္ဟုဆို ”

အလြယ္တကူ ရယူ သံုးစဲြေနၾကသည့္ တစ္ခါသံုး ၀ါးတူမ်ားသည္ အသည္းကင္ဆာ ျဖစ္ႏိုင္သည့္အတြက္ မသံုးစဲြ သင့္ေၾကာင္း ျမန္မာႏိုင္ငံ စားသံုးသူ ကာကြယ္ေရး အသင္းမွ အသင္း၀င္ ေဒၚရီလြင္ေက်ာ္ေဇာက ၁၅-၃-၂၀၁၃ ရက္တြင္ ေျပာၾကားသည္။ 

“ကၽြန္မတို႔ အသင္းက ျပည္သူေတြ စားသံုးဖို႔ မသင့္တဲ့ အစားအေသာက္ေတြကို အျမဲ ေလ့လာ စစ္ေဆးေနပါသည္။ အခု ေနာက္ဆံုး စစ္ေဆး ေတြ႕ရိွခ်က္ေတြအရဆိုရင္ ၀ါးတူေတြမွာ မိႈေတြ ေပါက္လာတယ္ဆိုတာကို ေတြ႕ရတယ္။ ျမန္မာႏိုင္ငံမွာ ၀ါးတူ ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားက ေပါင္းမထားပါဘူး။ ၀ါးပင္ကို ခုတ္ၿပီး ထြက္လာတဲ့ ၀ါးကိုပဲ အဆင္ေျပသလို အေခ်ာသတ္ၿပီး သံုးတာ ျဖစ္တယ္။ ဒီေတာ့ ငါးရက္ေလာက္ဆိုရင္ မိႈေတြက မျမင္ရေပမယ့္ ရိွေနပါၿပီ။ ဒီေတာ့ မိႈပါတဲ့ တူကို သံုးမိတဲ့အတြက္ မိႈေတြကို စားသလို ျဖစ္သြားႏိုင္တယ္။ အသည္းကင္ဆာေတြ ျဖစ္ႏိုင္တယ္။ တတ္ႏိုင္ရင္ ၀ါးတူကို မသံုးဘဲ သစ္သားတူ၊ စတီးတူေတြကိုပဲ သံုးသင့္တယ္။ ပလတ္စတစ္တူက်ေတာ့ အပူနဲ႔ ေတြ႕ရင္ ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္တာေတြ ရိွတယ္။ က်န္းမာေရးအတြက္ ေရွာင္သင့္တယ္” ဟု ယင္းက ေျပာၾကားသည္။ 

အျခား ျပည္ပႏိုင္ငံမ်ားသည္ ၀ါးမ်ားကို ေသခ်ာေပါင္းခံၿပီးမွ ၀ါးတူျဖတ္စက္ထဲသို႔ ထည့္ေလ့ရိွၿပီး ျပည္တြင္းမွ ၀ါးတူမ်ားသည္ ေပါင္းခံျခင္း မရိွေၾကာင္း သိရသည္။ လက္ရိွ ေစ်းကြက္တြင္ သံုးေနေသာ တစ္ခါသံုး တူမ်ားသည္ ေစ်းကြက္သို႔ ေရာက္ရိွရန္ အတြက္ တူျဖစ္ၿပီး ပါကင္ထုတ္ၿပီး ၇ ရက္ခန္႔ အနည္းဆံုးၾကာကာ အဆိုပါ အခ်ိန္တြင္ မိႈမ်ားသည္ ႏွစ္ရက္သားခန္႔ ရိွၿပီး ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။ အဆိုပါ မိႈမ်ားသည္ ေသးငယ္ၿပီး လူမ်က္စိႏွင့္ ျမင္ႏိုင္ရန္ ၂၇ ရက္ ၾကာေအာင္ ေစာင့္ရေၾကာင္း သိရသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ေဆးလိပ္မေသာက္၊ ကြမ္းမစား၊ အရက္မေသာက္ဘဲ အသည္းကင္ဆာျဖစ္သူ ပမာဏ ျမင့္တက္လာျခင္းသည္ ၀ါးတူ အသံုးျပဳမႈေၾကာင့္လည္း ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။

(ျပည္ျမန္မာ)

“ လြယ္ကူစြာ ဝယ္ယူ သုံးစြဲေနေသာ ဝါးတူ၏ အႏာၱရာယ္ ”

ျမန္မာႏုိင္ငံ စားေသာက္ကုန္ ေရာင္းခ်ေနသည့္ ေစ်းဆုိင္မ်ား၏ ၉၅ ရာခုိင္ႏႈန္းေက်ာ္ ေလာက္တြင္ က်ယ္ျပန္႔စြာ သုံးစြဲေနေသာ တ႐ုတ္ အစားအစာႏွင့္ ယခုေနာက္ပိုင္း ယုိးဒယား၊ ဂ်ပန္၊ ကုိရီးယား စားေသာက္ဖြယ္ရာ၊ ရွမ္းစားစရာမ်ား အားလုံးအတြက္ စားေသာက္ရာတြင္ အသုံးျပဳေနေသာ တစ္ခါသုံး ဝါးတူ (Chopsticks) သုံးစြဲျခင္းေၾကာင့္ ကူးစက္ေရာဂါ ကင္းစင္ ႏုိင္တယ္။

စားေသာက္မႈ အတြက္ အႏၲရာယ္ ကင္းတယ္လုိ႔ ယူဆလာၾက ရာကေန တစ္ႏုိင္ငံ လုံးမွာ တြင္တြင္က်ယ္က်ယ္ သုံးစြဲလာေနတာ ေတြ႕ႏုိင္ပါတယ္။ အမွန္ေတာ့ တစ္ခါသုံးဝါးတူ သုံးတုိင္း အႏၲရာယ္ ကင္းတယ္ဆုိတာ မဟုတ္ပါဘူး။ ဒါကလည္း ၾကည့္လုိက္ရင္ ျဖဴျဖဴ၊ ဝါၾကင္ၾကင္ အေရာင္ေလးေတြ ရွိတဲ့ ဝါးတူကုိ ဘယ္လုိ ထုတ္လုပ္ၿပီး ေစ်းကြက္ထဲ မပုိ႔ခင္ ဘာေတြသုံးၿပီး ဘယ္ခြၽတ္ ေဆးေတြ သုံးတယ္ဆုိတာ မသိၾကတာေၾကာင့္လည္း ျဖစ္ပါတယ္။ 

ဝါးတူေတြျပဳ လုပ္တဲ့အခါ ဝါးတူျပဳလုပ္တဲ့ စက္႐ုံေတြမွာ ပထမဦးဆုံးဝါး တူအရြယ္အရွည္ ေလးေတြရေအာင္ ဝါးေတြကုိ ျဖတ္ေတာက္ ၾကပါတယ္။ ၿပီးရင္ စက္ထဲထည့္ၿပီး တူတံအၾကမ္း ထည္အေခ်ာင္း ေလးေတြျဖစ္ေအာင္ ေလးေထာင့္ပုံ အေခ်ာင္းေလးေတြ စိတ္လုိက္ပါတယ္။ အဲဒီတူတံ အၾကမ္းထည္ ေလးေတြကုိ ေျခာက္ သြားေအာင္ အပူခန္းထဲမွာ မီးကင္ပါတယ္။ ေျခာက္သြားတဲ့ တူတံအၾကမ္း ထည္ေလးေတြကုိ ျဖဴသြားေအာင္ အလြယ္တကူ မႈိမတက္ ႏုိင္ေအာင္ လုံၿခံဳေအာင္ ဖုံးအုပ္ၿပီးပဲ ျဖစ္ျဖစ္၊ အလုံပိတ္ မွန္လုံခန္းထဲမွာပဲ ျဖစ္ျဖစ္ကန္႔ (Sulphur) ဓာတ္ေငြ႕နဲ႔ ေပါင္းတင္ သလုိမ်ဳိး ဓာတ္ေငြ႕တုိက္ ေပးပါတယ္။

အဲဒီလုိ ကန္႔ေငြ႕တုိက္တာ ၄၈ နာရီနီးပါး ၾကာေၾကာင္း သိရပါတယ္။ ဒီလုိလုပ္ျခင္း အားျဖင့္ တူတံေလးေတြ အေရာင္စြဲ ေနရာကေန ျဖဴေဖြး လာေပမယ့္ အဲဒီတူတံေတြမွာ ဆာလဖာဒိုင္ ေအာက္ ဆုိက္ (Sulphur dioxide) စြဲကပ္ က်န္ေနခဲ့မွာ ေသခ်ာပါတယ္။ ဒီလုိကန္႔ေငြ႕နဲ႔ ေပါင္းတင္ အေရာင္ခြၽတ္ၿပီးသား တူေခ်ာင္းပုံ အၾကမ္းေတြကုိ ပုံေဖာ္စက္ထဲ ထည့္ၿပီး ပုံေဖာ္ရ ပါတယ္။ တူေခ်ာင္း ပုံသဏၭာန္ ေပၚသြားတဲ့ ဝါးတူေလးေတြကုိ ေျပာင္ေခ်ာ၍ လွသြားေအာင္ အေရာင္တင္စက္ ထဲထည့္ၿပီး ေရနံဖေယာင္း (Paraffin)နဲ႔ အေရာင္တင္ တုိက္ေပးပါတယ္။ အဲဒီအခ်ိန္မွာလည္း ေရနံ ခ်က္ရာက ရရွိေသာ ေဘးထြက္ အပုိပစၥည္း ေရနံဖေယာင္းထဲမွာ Polycyclic aromatic hydrocarbon ျဖစ္တဲ့ ကင္ဆာ ျဖစ္ေစႏုိင္ေသာ ဓာတ္ေတြ ပါရွိပါတယ္။ အဲဒီအေရာင္ တင္ၿပီးသား တူတံေတြကုိေတာ့ ပလတ္စတစ္ အိတ္ေတြနဲ႔ ထုတ္ၿပီး ျဖန္႔ခ်ိပါ ေတာ့တယ္။ 

စက္႐ုံေတြမွာ ဒီလုိတူတံေတြ ထုတ္တဲ့အခါ မႈိတက္ၿပီး အရည္အေသြးမမီ အေရာင္ မည္းညိဳေနတဲ့ တူေတြကို စက္႐ုံေတြက ထုတ္လုပ္မႈ စရိတ္ အ႐ႈံးမခံႏုိင္တဲ့ အတြက္ Hydrogen peroxide ေဆးရည္ေတြပါတဲ့ အရည္ထဲ ထည့္ျပဳတ္ၿပီး ျဖဴသြားေအာင္ လုပ္ၾက ပါတယ္။ အခ်ဳိ႕ဆုိလွ်င္ ပုိျဖဴသြားေအာင္ Sodium pyrophosphate ေတြပါ ထည့္ျပဳတ္ ေၾကာင္းသိရပါတယ္။ အဲဒီလုိ ဓာတုပစၥည္းေတြ သုံးၿပီး စီးပြားေရး မ်က္ႏွာ တစ္ခုတည္းသာ ၾကည့္ၿပီး ထုတ္လုပ္ခဲ့တဲ့ တူေတြမွာ ဓာတုၾကြင္းက်န္ ကပ္ၿငိပစၥည္းေတြ ကပ္က်န္ေနတာ အေသအခ်ာပဲ ျဖစ္ၿပီး တူတံေတြ ထုတ္လုပ္ၾကတဲ့ ဘယ္စက္႐ုံကမွ ၾကြင္းက်န္ ဓာတုပစၥည္း ေတြကုိ ျပန္လည္ သန္႔စင္ေပးတာ စိတ္ခ်ရေအာင္ ေဆာင္ရြက္ တာမ်ဳိး မရွိေၾကာင္း သိရ ပါတယ္။ 

ဒီလုိ တူတံေတြကုိ ျမန္မာႏုိင္ငံႏွင့္ ကပ္လ်က္ တ႐ုတ္ႏုိင္ငံ ယူနန္ျပည္မွာ အမ်ားဆုံး တြင္က်ယ္စြာ ထုတ္လုပ္ၿပီး ျမန္မာျပည္ထဲကုိ ေစ်း ကြက္တင္ ေရာင္းခ်ေန တာပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ျမန္မာႏုိင္ငံ အတြင္း တင္သြင္းလာတဲ့ စားေသာက္ကုန္ မ်ားကုိေတာ့ က်န္းမာေရး ဝန္ႀကီး ဌာနမွ စစ္ေဆးၿပီး ေဘးထြက္ ဆုိးက်ဳိးႏွင့္ အႏၲရာယ္ရွိ၊ မရွိ စစ္ေဆးလ်က္ ရွိပါတယ္။ သုိ႔ေသာ္လည္း အစားအေသာက္မ်ားကုိ တုိက္႐ုိက္ သယ္ယူ စားသုံးေနတဲ့ တူတံေတြကိုေတာ့ တစ္ခါမွ စစ္ေဆးတာ မၾကားမိပါဘူး။ 

ဒါ့ေၾကာင့္လည္း နာမည္ႀကီး ဟုိတယ္ႀကီး ေတြမွာ စတီး တူတံေလးေတြ၊ ေငြတူ တံေလးေတြသာ ခ်ထားေပးတာ သတိထား မိပါတယ္။ ဒါမ်ဳိးေတြက ေရေႏြးႏွင့္ျပဳတ္ ပုိးသတ္ၿပီး သုံးစြဲလွ်င္ ပုိအႏၲရာယ္ ကင္းႏုိင္ပါတယ္။ အခုေခတ္ အေနအထား အရ နာမည္ႀကီး စားေသာက္ဆုိင္ေတြ အပါအဝင္ လမ္းေဘး ညေနခင္းထြက္ ေစ်းဆုိင္အဆုံး အထက္ပါ ဝါးတူေတြကုိ ေနရာအႏွံ႔ သန္႔ရွင္း စင္ၾကယ္တဲ့ စားသုံးရာမွာ အႏၲရာယ္ကင္း တူတံေတြ အျဖစ္ ေက်နပ္ဝမ္းေျမာက္စြာ လက္ခံ သုံးစြဲေနၾကတာ ေတြ႕ေနရသည့္ အတြက္ တစ္ခါသုံးဝါးတူ သုံးစြဲတုိင္း အႏၲရာယ္မရွိ ေဘးကင္းတယ္လုိ႔ ထင္ေနမယ့္ အထင္လြဲ ေနတာေတြ မျဖစ္ေစဖုိ႔ ေရး သား လုိက္ရပါသည္။ ။

ေမခ်ဳိ(ထားဝယ္)

Leave a Reply

 
Shan News © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here