အခြံမခၽြတ္ရေသးသည့္ စပါးတမ်ဳိးမ်ဳိးကုိ ေရေႏြးေငြ႔ ေပါင္းခံၿပီး အခြံခၽြတ္၍ အေျခာက္ခံလုိက္လွ်င္ ‘ေပါင္းဆန္’ ကုိ ရပါသည္။ ေပါင္းဆန္ကုိ ခ်က္လွ်င္ ဆန္႐ိုး႐ိုးထက္ တဆခဲြခန္႔ ထမင္းပုိထြက္သည္။ ထမင္းၾကမ္း ျဖစ္ခဲ့သည့္တုိင္ မာမသြားပါ။
ေပါင္းဆန္ဆိုသည္မွာ
အခြံမခၽြတ္ရေသးသည့္ စပါးတမ်ဳိးမ်ဳိးကုိ ေရေႏြးေငြ႔ ေပါင္းခံၿပီး အခြံခၽြတ္၍ အေျခာက္ခံလုိက္လွ်င္ ‘ေပါင္းဆန္’ ကုိ ရပါသည္။ ေပါင္းဆန္ကုိ ခ်က္လွ်င္ ဆန္႐ိုး႐ိုးထက္ တဆခဲြခန္႔ ထမင္းပုိထြက္သည္။ ထမင္းၾကမ္း ျဖစ္ခဲ့သည့္တုိင္ မာမသြားပါ။
ျမန္မာ့ေပါင္းဆန္အတြက္ စပါးမ်ဳိးမွာ သီးထပ္ရင္ ျဖစ္ျပီး အရြယ္အားျဖင့္ ၅ ဒႆမ ၅ ႏွင့္ ၆ မီလီမီတာ အၾကား ရွိသည္။ ထိုင္းႏိုင္ငံထုတ္ ေပါင္းဆန္မွာ ၇ မီလီမီတာေက်ာ္ အရြယ္ ရွိသည္။
ကဆီဓါတ္ ေလ်ာ့က်သြားသည့္အတြက္ က်န္းမာေရးပုိင္းကဆုိလွ်င္ ဆီးခ်ဳိ ေရာဂါသည္မ်ား စားသံုးရန္ သင့္သည္။ စီပြားေရးပုိင္းတြင္ ဆန္ကြဲ အက်ဳိးအေက် မရိွသေလာက္နည္းသည့္ တန္ဖုိးျမင့္ ကုန္စည္ျဖစ္ၿပီး ျပည္ပ ဝယ္လိုအားေကာင္းေနသည္။
ျမန္မာနဲ ့ေပါင္းဆန္
တခ်ိန္က အာရွ၏ စပါးက်ီဟု တင္စားခံခဲ့ရျပီး ဆန္စပါး အဓိကစိုက္ပ်ဳိးထုတ္လုပ္သည့္ ျမန္မာႏိုင္ငံအတြက္ ေပါင္းဆန္ ထုတ္လုပ္ျခင္းမွာ စီးပြားေရးအရ အလားအလာ ေကာင္းသည္ဟု ဆုိရေပမည္။
၁၉၄ဝ ျပည့္ႏွစ္ ဝန္းက်င္ခန္႔က ကမၻာ့ဆန္အမ်ားဆံုး တင္ပုိ႔ခဲ့သည့္ ျမန္မာႏုိင္ငံသည္ တႏွစ္ ဆန္တန္ခ်ိန္ သံုးသန္း တင္ပုိ႔ရာတြင္ ေပါင္းဆန္သည္ ၂၅ ရာခုိင္ႏႈန္းေက်ာ္ ပါဝင္ခဲ့ေၾကာင္း ဆန္လုပ္ငန္းရွင္ တဦးက ေျပာသည္။
သုိ႔ရာတြင္ ၂ဝ ရာစု ေႏွာင္းပုိင္း ျမန္မာႏုိင္ငံတြင္ ဆန္စပါးလုပ္ငန္းမ်ား က်ဆင္းခဲ့ၿပီး ေပါင္းဆန္ ထုတ္လုပ္သည့္ လုပ္္ငန္းလည္း ေလ်ာ့က်လာရာ ၂ဝဝ၂ ခုႏွစ္တြင္ လံုးဝ ရပ္ဆိုင္းသြားေတာ့သည္။
ေပါင္းဆန္ ထုတ္လုပ္ တင္ပုိ႔ျခင္းကုိ ၂ဝ၁၁ တြင္ ျပန္လည္စတင္ႏုိင္ခဲ့သည္။
လက္ရိွႀကိဳးပမ္းမႈ
လက္ရွိတြင္ ႐ုရွားသည္ ျမန္မာ့ေပါင္းဆန္၏ အဓိက ဝယ္လက္ျဖစ္ျပီး လစဥ္ တန္တေထာင္ အထက္ထိ တင္ပို႔ေပးရ လ်က္ရွိသည္။
စမ္းတဝါးဝါးႏွင့္ စတင္ခဲ့စဥ္က တလလွ်င္ တန္ခ်ိန္ ၂၅ဝ သာ ရွိခဲ့ေသာ္လည္း ယေန႔အထိဆိုလွ်င္ စုစုေပါင္း တန္ခ်ိန္ ၆,ဝဝဝ ေက်ာ္ ပို႔ျပီး ျဖစ္သည္။
႐ုရွားႏိုင္ငံသုိ႔ လာမည့္ႏွစ္တြင္ တလလွ်င္ တန္ခ်ိန္ ၅,ဝဝဝ ဝန္းက်င္အထိ တုိးခ်ဲ႕တင္ပုိ႔ႏုိင္ရန္ စီစဥ္ထားေၾကာင္း
ျမန္မာႏုိင္ငံ ဆန္စပါးလုပ္ငန္း အသင္းမွ ဗဟုိအလုပ္အမႈေဆာင္ တဦးျဖစ္သူ ဦးေသာင္းဝင္း က ေျပာသည္။
လာမည့္ႏွစ္တြင္ ႐ုရွားႏုိင္ငံအျပင္ အိမ္နီးခ်င္းႏိုင္ငံမ်ားႏွင့္ ဥေရာပ အျခားႏုိင္ငံမ်ားသုိ႔ ေစ်းကြက္ တုိးခ်ဲ႕ထုိးေဖာက္ႏုိင္ရန္ လည္း ၾကိဳးစားေနၾကသည္။ အခ်ိဳ႕ႏိုင္ငံမ်ားမွ အမွာမ်ား ရရွိထားေသာ္လည္း ထုတ္လုပ္မႈပိုင္းတြင္ ေပါင္းဆန္ ထုတ္လုပ္ႏုိင္မည့္ စက္၊ ျပည္ပ တင္ပို႔ႏိုင္မည့္ အရည္အေသြးျပည့္မီသည့္ စပါး စသည့္ လိုအပ္ခ်က္မ်ား ရွိေနျခင္းေၾကာင့္ အေကာင္အထည္ မေဖာ္ေဆာင္ႏိုင္ေသးေၾကာင္း ၎က ေျပာသည္။
ထုိင္း၊ အိႏၵိယ၊ ပါကစၥတန္၊ ဘဂၤလားေဒ့ရွ္၊ ႏုိက္ဂ်ီးရီးယားႏွင့္ အာဖရိက စသည္တုိ႔သည္ ေပါင္းဆန္ ထုတ္လုပ္ စားသံုးမႈ ျမင့္မားေသာ ႏုိင္ငံမ်ားျဖစ္ေၾကာင္း ဦးေသာင္းဝင္း၏ ေျပာျပခ်က္အရ သိရသည္။
လက္ရွိတြင္ ေပါင္းဆန္ ထုတ္လုပ္မႈကို ဘိုကေလး၊ က်ိဳက္လတ္၊ အိမ္မဲ ရွိ တန္ ၅ဝ က် ေပါင္းဆန္စက္ သံုးလံုးျဖင့္ လည္ပတ္လ်က္ရွိေနျပီး ၂ဝ၁၃ ခုႏွစ္တြင္ ေပါင္းဆန္စက္ ၁ဝ လံုး၊ ၂ဝ၁၄ ခုႏွစ္တြင္ တနခ်ိန္ ္ေသာင္းခ်ီ ထုတ္လုပ္ႏိုင္ သည့္ စက္မ်ားျဖင့္ ထုတ္လုပ္ရန္ အစီအစဥ္ ရွိေၾကာင္း ဦးေသာင္းဝင္း က ေျပာသည္။
အရည္အေသြး ဦးစားေပး
လစဥ္ ပံုမွန္တင္ပု႔ိႏိုင္မည့္ ပမာဏကို ခ်ိန္ဆ၍ ေရရွည္လုပ္ေဆာင္ႏိုင္ရန္ အာ႐ုံျပဳသင့္ျပီး အရည္အေသြးႏွင့္ အလံုးဆိုက္ အရြယ္အစား တူညီရန္ကို အထူးဂ႐ုျပဳဖို႔ လိုသည္ဟု ဆိုသည္။
“ေပါင္းဆန္ထဲ ပိုးအေသ ပါတဲ့အတြက္ ကုန္ေတြ အကုန္ ျပန္ပို႔ေပးလိုက္တဲ့ အေျခအေနမ်ိဳး ရွိခဲ့ဖူးပါတယ္။ ေပါင္းထား တဲ့ စပါးမွာေတာ့ ပုိးမရွိဘူး။ ဒါေပမယ့္ ခ်က္ခ်င္း မတင္ျဖစ္တဲ့အခါ ပုိးေကာင္ ေသၿပီးကပ္ပါသြား တယ္။ အထူး ဂ႐ုစုိက္ဖုိ႔လုိတယ္” ဟု ဦးေသာင္းဝင္း က ေျပာသည္။
“သီးထပ္ရင္က အက်ိဳးအေၾက မ်ားတယ္။ ႐ိုး႐ိုးဆန္အျဖစ္ ထုတ္လုပ္လုိက္ရင္ ဆန္ကဲြ ၂၅ ရာခုိင္ႏႈန္း ပါတဲ့ ၂၅ မွတ္ ဆန္ ျဖစ္သြားမယ္။ အဲဒီဆန္ကုိ တင္ပို႔တယ္ဆုိရင္ တတန္ကုိ ေဒၚလာ ၃၃ဝ ေလာက္ ရမယ္။ အဲ့စီစပါးမ်ဳိးကုိပဲ
ေပါင္းဆန္ထုတ္လုပ္ရင္ တတန္ကို ေဒၚလာ ၅ဝ၅ ေလာက္ ရတယ္” ဟု ႐ုိး႐ုိးဆန္ျဖဴႏွင့္ ေပါင္းဆန္တုိ႔ ထြက္ႏႈန္း တူေသာ္လည္း ရရွိသည့္ ေစ်းကြာျခားမႈႏွင့္ ပတ္သက္ၿပီး ဦးေသာင္းဝင္း က ရွင္းျပသည္။
အခြင့္အလမ္း
ကမၻာ့ေစ်းကြက္မွာ လတ္တေလာ အဝယ္လိုက္ေနေသာ ေပါင္းဆန္ထုတ္လုပ္မႈက ျမန္မာ ဆန္စက္သမားမ်ား အတြက္ ထြက္ေပါက္တခုအျဖစ္ ရႈ႔ျမင္ၾကသည္။
ေပါင္းဆန္မ်ား ေစ်းကြက္ဝင္လာသည္ႏွင့္အမွ် ေတာင္သူလယ္သမားတုိ႔လည္း စပါးေစ်း ပုိမုိရရွိလာေစမည္ ျဖစ္သည္။
“ေတာင္သူလယ္သမားေတြ အတြက္လည္း အက်ဳိးျဖစ္မႈ မ်ားပါတယ္။ ဘာလုိ႔လဲဆုိရင္ ေပါင္းဆန္ ထုတ္ႏုိင္တဲ့အတြက္ ေစ်းေကာင္းရလာေတာ့ ေတာင္သူကုိလည္း စပါးေစ်း ပုိေပးႏုိင္လာတယ္” ဟု ေပါင္းဆန္ ထုတ္လုပ္မႈတြင္ ပါဝင္ လုပ္ေဆာင္လ်က္ရွိသည့္ ဘုိကေလးၿမိဳ႕နယ္ အေျခစုိက္ ေအာင္ရတနာသန္း ဆန္စက္မွ ဦးသိန္းေအာင္က ေျပာသည္။
စပါးေစ်းမွာ ႐ုိး႐ုိးဆန္ျဖဴအတြက္ဆုိလွ်င္ ေပါင္ ၅ဝ ကုိ က်ပ္ ၃၈ဝ,ဝဝဝ ဝန္းက်င္သာ ရရွိၿပီး ေပါင္းဆန္အတြက္ ဆုိပါက ေပါင္ ၅ဝ ဆုိလွ်င္ က်ပ္၄ဝဝ,ဝဝဝ အထက္ ေပးဝယ္လ်က္ရွိသည္။
ေႏြစပါးအတြက္ အျခားစပါးမ်ားက စုိက္ခ်ိန္ ေလးလခြဲ၊ ငါးလ ယူရခိုက္ သီးထပ္ရင္မွာ သံုးလခြဲခန္႔သာ ၾကာျမင့္ သျဖင့္ ေတာင္သူအတြက္ တြက္ေျခကိုက္သည္ဟု ဧရာဝတီတိုင္း ဘိုကေလးျမိဳ႕သား ဦးသိန္းေအာင္ က ေျပာသည္။
စားသံုးသူမ်ားေရာ ထုတ္လုပ္ေရာင္းခ်သူမ်ားပါ အက်ဳိးေက်းဇူး ပြားမ်ားေစမည့္ ေပါင္းဆန္ ထုတ္လုပ္ျခင္းသည္ ျမန္မာႏုိင္ငံ၏ လူမ်ားစုျဖစ္သည္ လယ္သမားမ်ားကုိ ဆင္းရဲတြင္းမွ ဆဲြထုတ္ရာမွာပဲျဖစျ္ဖစ္၊ စုိက္ပ်ဳိးေရးကုိ အေျခခံ သည့္ ႏုိင္ငံ၏ စီးပြားေရး ဖံြ႔ၿဖိဳးမႈကုိ တြန္းအားေပးသည့္ က႑တရပ္ပဲျဖစ္ျဖစ္၊ အလုပ္အကုိင္အခြင့္ အလမ္းမ်ား ဖန္တီးေပးႏုိင္ရာ စီးပြားေရး လုပ္ငန္းတခုပဲျဖစ္ျဖစ္ အနာဂတ္မွာ ပုိမုိဖြံ႔ၿဖိဳးရန္ အေလးထားရမည့္ လုပ္ငန္းနယ္ပယ္ တခု ျဖစ္ပါေၾကာင္း…။ ။
ref: burmesenewsinternatiol
ေပါင္းဆန္ဆိုသည္မွာ
အခြံမခၽြတ္ရေသးသည့္ စပါးတမ်ဳိးမ်ဳိးကုိ ေရေႏြးေငြ႔ ေပါင္းခံၿပီး အခြံခၽြတ္၍ အေျခာက္ခံလုိက္လွ်င္ ‘ေပါင္းဆန္’ ကုိ ရပါသည္။ ေပါင္းဆန္ကုိ ခ်က္လွ်င္ ဆန္႐ိုး႐ိုးထက္ တဆခဲြခန္႔ ထမင္းပုိထြက္သည္။ ထမင္းၾကမ္း ျဖစ္ခဲ့သည့္တုိင္ မာမသြားပါ။
ျမန္မာ့ေပါင္းဆန္အတြက္ စပါးမ်ဳိးမွာ သီးထပ္ရင္ ျဖစ္ျပီး အရြယ္အားျဖင့္ ၅ ဒႆမ ၅ ႏွင့္ ၆ မီလီမီတာ အၾကား ရွိသည္။ ထိုင္းႏိုင္ငံထုတ္ ေပါင္းဆန္မွာ ၇ မီလီမီတာေက်ာ္ အရြယ္ ရွိသည္။
ကဆီဓါတ္ ေလ်ာ့က်သြားသည့္အတြက္ က်န္းမာေရးပုိင္းကဆုိလွ်င္ ဆီးခ်ဳိ ေရာဂါသည္မ်ား စားသံုးရန္ သင့္သည္။ စီပြားေရးပုိင္းတြင္ ဆန္ကြဲ အက်ဳိးအေက် မရိွသေလာက္နည္းသည့္ တန္ဖုိးျမင့္ ကုန္စည္ျဖစ္ၿပီး ျပည္ပ ဝယ္လိုအားေကာင္းေနသည္။
ျမန္မာနဲ ့ေပါင္းဆန္
တခ်ိန္က အာရွ၏ စပါးက်ီဟု တင္စားခံခဲ့ရျပီး ဆန္စပါး အဓိကစိုက္ပ်ဳိးထုတ္လုပ္သည့္ ျမန္မာႏိုင္ငံအတြက္ ေပါင္းဆန္ ထုတ္လုပ္ျခင္းမွာ စီးပြားေရးအရ အလားအလာ ေကာင္းသည္ဟု ဆုိရေပမည္။
၁၉၄ဝ ျပည့္ႏွစ္ ဝန္းက်င္ခန္႔က ကမၻာ့ဆန္အမ်ားဆံုး တင္ပုိ႔ခဲ့သည့္ ျမန္မာႏုိင္ငံသည္ တႏွစ္ ဆန္တန္ခ်ိန္ သံုးသန္း တင္ပုိ႔ရာတြင္ ေပါင္းဆန္သည္ ၂၅ ရာခုိင္ႏႈန္းေက်ာ္ ပါဝင္ခဲ့ေၾကာင္း ဆန္လုပ္ငန္းရွင္ တဦးက ေျပာသည္။
သုိ႔ရာတြင္ ၂ဝ ရာစု ေႏွာင္းပုိင္း ျမန္မာႏုိင္ငံတြင္ ဆန္စပါးလုပ္ငန္းမ်ား က်ဆင္းခဲ့ၿပီး ေပါင္းဆန္ ထုတ္လုပ္သည့္ လုပ္္ငန္းလည္း ေလ်ာ့က်လာရာ ၂ဝဝ၂ ခုႏွစ္တြင္ လံုးဝ ရပ္ဆိုင္းသြားေတာ့သည္။
ေပါင္းဆန္ ထုတ္လုပ္ တင္ပုိ႔ျခင္းကုိ ၂ဝ၁၁ တြင္ ျပန္လည္စတင္ႏုိင္ခဲ့သည္။
လက္ရိွႀကိဳးပမ္းမႈ
လက္ရွိတြင္ ႐ုရွားသည္ ျမန္မာ့ေပါင္းဆန္၏ အဓိက ဝယ္လက္ျဖစ္ျပီး လစဥ္ တန္တေထာင္ အထက္ထိ တင္ပို႔ေပးရ လ်က္ရွိသည္။
စမ္းတဝါးဝါးႏွင့္ စတင္ခဲ့စဥ္က တလလွ်င္ တန္ခ်ိန္ ၂၅ဝ သာ ရွိခဲ့ေသာ္လည္း ယေန႔အထိဆိုလွ်င္ စုစုေပါင္း တန္ခ်ိန္ ၆,ဝဝဝ ေက်ာ္ ပို႔ျပီး ျဖစ္သည္။
႐ုရွားႏိုင္ငံသုိ႔ လာမည့္ႏွစ္တြင္ တလလွ်င္ တန္ခ်ိန္ ၅,ဝဝဝ ဝန္းက်င္အထိ တုိးခ်ဲ႕တင္ပုိ႔ႏုိင္ရန္ စီစဥ္ထားေၾကာင္း
ျမန္မာႏုိင္ငံ ဆန္စပါးလုပ္ငန္း အသင္းမွ ဗဟုိအလုပ္အမႈေဆာင္ တဦးျဖစ္သူ ဦးေသာင္းဝင္း က ေျပာသည္။
လာမည့္ႏွစ္တြင္ ႐ုရွားႏုိင္ငံအျပင္ အိမ္နီးခ်င္းႏိုင္ငံမ်ားႏွင့္ ဥေရာပ အျခားႏုိင္ငံမ်ားသုိ႔ ေစ်းကြက္ တုိးခ်ဲ႕ထုိးေဖာက္ႏုိင္ရန္ လည္း ၾကိဳးစားေနၾကသည္။ အခ်ိဳ႕ႏိုင္ငံမ်ားမွ အမွာမ်ား ရရွိထားေသာ္လည္း ထုတ္လုပ္မႈပိုင္းတြင္ ေပါင္းဆန္ ထုတ္လုပ္ႏုိင္မည့္ စက္၊ ျပည္ပ တင္ပို႔ႏိုင္မည့္ အရည္အေသြးျပည့္မီသည့္ စပါး စသည့္ လိုအပ္ခ်က္မ်ား ရွိေနျခင္းေၾကာင့္ အေကာင္အထည္ မေဖာ္ေဆာင္ႏိုင္ေသးေၾကာင္း ၎က ေျပာသည္။
ထုိင္း၊ အိႏၵိယ၊ ပါကစၥတန္၊ ဘဂၤလားေဒ့ရွ္၊ ႏုိက္ဂ်ီးရီးယားႏွင့္ အာဖရိက စသည္တုိ႔သည္ ေပါင္းဆန္ ထုတ္လုပ္ စားသံုးမႈ ျမင့္မားေသာ ႏုိင္ငံမ်ားျဖစ္ေၾကာင္း ဦးေသာင္းဝင္း၏ ေျပာျပခ်က္အရ သိရသည္။
လက္ရွိတြင္ ေပါင္းဆန္ ထုတ္လုပ္မႈကို ဘိုကေလး၊ က်ိဳက္လတ္၊ အိမ္မဲ ရွိ တန္ ၅ဝ က် ေပါင္းဆန္စက္ သံုးလံုးျဖင့္ လည္ပတ္လ်က္ရွိေနျပီး ၂ဝ၁၃ ခုႏွစ္တြင္ ေပါင္းဆန္စက္ ၁ဝ လံုး၊ ၂ဝ၁၄ ခုႏွစ္တြင္ တနခ်ိန္ ္ေသာင္းခ်ီ ထုတ္လုပ္ႏိုင္ သည့္ စက္မ်ားျဖင့္ ထုတ္လုပ္ရန္ အစီအစဥ္ ရွိေၾကာင္း ဦးေသာင္းဝင္း က ေျပာသည္။
အရည္အေသြး ဦးစားေပး
လစဥ္ ပံုမွန္တင္ပု႔ိႏိုင္မည့္ ပမာဏကို ခ်ိန္ဆ၍ ေရရွည္လုပ္ေဆာင္ႏိုင္ရန္ အာ႐ုံျပဳသင့္ျပီး အရည္အေသြးႏွင့္ အလံုးဆိုက္ အရြယ္အစား တူညီရန္ကို အထူးဂ႐ုျပဳဖို႔ လိုသည္ဟု ဆိုသည္။
“ေပါင္းဆန္ထဲ ပိုးအေသ ပါတဲ့အတြက္ ကုန္ေတြ အကုန္ ျပန္ပို႔ေပးလိုက္တဲ့ အေျခအေနမ်ိဳး ရွိခဲ့ဖူးပါတယ္။ ေပါင္းထား တဲ့ စပါးမွာေတာ့ ပုိးမရွိဘူး။ ဒါေပမယ့္ ခ်က္ခ်င္း မတင္ျဖစ္တဲ့အခါ ပုိးေကာင္ ေသၿပီးကပ္ပါသြား တယ္။ အထူး ဂ႐ုစုိက္ဖုိ႔လုိတယ္” ဟု ဦးေသာင္းဝင္း က ေျပာသည္။
“သီးထပ္ရင္က အက်ိဳးအေၾက မ်ားတယ္။ ႐ိုး႐ိုးဆန္အျဖစ္ ထုတ္လုပ္လုိက္ရင္ ဆန္ကဲြ ၂၅ ရာခုိင္ႏႈန္း ပါတဲ့ ၂၅ မွတ္ ဆန္ ျဖစ္သြားမယ္။ အဲဒီဆန္ကုိ တင္ပို႔တယ္ဆုိရင္ တတန္ကုိ ေဒၚလာ ၃၃ဝ ေလာက္ ရမယ္။ အဲ့စီစပါးမ်ဳိးကုိပဲ
ေပါင္းဆန္ထုတ္လုပ္ရင္ တတန္ကို ေဒၚလာ ၅ဝ၅ ေလာက္ ရတယ္” ဟု ႐ုိး႐ုိးဆန္ျဖဴႏွင့္ ေပါင္းဆန္တုိ႔ ထြက္ႏႈန္း တူေသာ္လည္း ရရွိသည့္ ေစ်းကြာျခားမႈႏွင့္ ပတ္သက္ၿပီး ဦးေသာင္းဝင္း က ရွင္းျပသည္။
အခြင့္အလမ္း
ကမၻာ့ေစ်းကြက္မွာ လတ္တေလာ အဝယ္လိုက္ေနေသာ ေပါင္းဆန္ထုတ္လုပ္မႈက ျမန္မာ ဆန္စက္သမားမ်ား အတြက္ ထြက္ေပါက္တခုအျဖစ္ ရႈ႔ျမင္ၾကသည္။
ေပါင္းဆန္မ်ား ေစ်းကြက္ဝင္လာသည္ႏွင့္အမွ် ေတာင္သူလယ္သမားတုိ႔လည္း စပါးေစ်း ပုိမုိရရွိလာေစမည္ ျဖစ္သည္။
“ေတာင္သူလယ္သမားေတြ အတြက္လည္း အက်ဳိးျဖစ္မႈ မ်ားပါတယ္။ ဘာလုိ႔လဲဆုိရင္ ေပါင္းဆန္ ထုတ္ႏုိင္တဲ့အတြက္ ေစ်းေကာင္းရလာေတာ့ ေတာင္သူကုိလည္း စပါးေစ်း ပုိေပးႏုိင္လာတယ္” ဟု ေပါင္းဆန္ ထုတ္လုပ္မႈတြင္ ပါဝင္ လုပ္ေဆာင္လ်က္ရွိသည့္ ဘုိကေလးၿမိဳ႕နယ္ အေျခစုိက္ ေအာင္ရတနာသန္း ဆန္စက္မွ ဦးသိန္းေအာင္က ေျပာသည္။
စပါးေစ်းမွာ ႐ုိး႐ုိးဆန္ျဖဴအတြက္ဆုိလွ်င္ ေပါင္ ၅ဝ ကုိ က်ပ္ ၃၈ဝ,ဝဝဝ ဝန္းက်င္သာ ရရွိၿပီး ေပါင္းဆန္အတြက္ ဆုိပါက ေပါင္ ၅ဝ ဆုိလွ်င္ က်ပ္၄ဝဝ,ဝဝဝ အထက္ ေပးဝယ္လ်က္ရွိသည္။
ေႏြစပါးအတြက္ အျခားစပါးမ်ားက စုိက္ခ်ိန္ ေလးလခြဲ၊ ငါးလ ယူရခိုက္ သီးထပ္ရင္မွာ သံုးလခြဲခန္႔သာ ၾကာျမင့္ သျဖင့္ ေတာင္သူအတြက္ တြက္ေျခကိုက္သည္ဟု ဧရာဝတီတိုင္း ဘိုကေလးျမိဳ႕သား ဦးသိန္းေအာင္ က ေျပာသည္။
စားသံုးသူမ်ားေရာ ထုတ္လုပ္ေရာင္းခ်သူမ်ားပါ အက်ဳိးေက်းဇူး ပြားမ်ားေစမည့္ ေပါင္းဆန္ ထုတ္လုပ္ျခင္းသည္ ျမန္မာႏုိင္ငံ၏ လူမ်ားစုျဖစ္သည္ လယ္သမားမ်ားကုိ ဆင္းရဲတြင္းမွ ဆဲြထုတ္ရာမွာပဲျဖစျ္ဖစ္၊ စုိက္ပ်ဳိးေရးကုိ အေျခခံ သည့္ ႏုိင္ငံ၏ စီးပြားေရး ဖံြ႔ၿဖိဳးမႈကုိ တြန္းအားေပးသည့္ က႑တရပ္ပဲျဖစ္ျဖစ္၊ အလုပ္အကုိင္အခြင့္ အလမ္းမ်ား ဖန္တီးေပးႏုိင္ရာ စီးပြားေရး လုပ္ငန္းတခုပဲျဖစ္ျဖစ္ အနာဂတ္မွာ ပုိမုိဖြံ႔ၿဖိဳးရန္ အေလးထားရမည့္ လုပ္ငန္းနယ္ပယ္ တခု ျဖစ္ပါေၾကာင္း…။ ။
ref: burmesenewsinternatiol