Wednesday, December 26, 2012
အစိမ္းေရာင္ ပန္းေဂၚဖီ
Categories :
ဒီဇင္ဘာလ ၂၆
အဆုပ္ေရာဂါ ကာကြယ္ရန္ အတြက္ အစိမ္းေရာင္ ပန္းေဂၚဖီ စားသုံးသင့္ အစိမ္းေရာင္ ပန္းေဂၚဖီ စားသံုးျခင္း
သည္ အဆုတ္ အတြက္ အေထာက္အကူျပဳေၾကာင္း သိရွိရသည္။
ေနာက္ဆံုး ေတြ႕ရွိေသာ သုေတသန ရလဒ္မ်ားအရ အစိမ္းေရာင္ ပန္းေဂၚဖီတြင္ ပါရွိေသာ ဓာတ္တစ္မ်ိဳး
မွာ အဆုတ္၏ ခံႏိုင္ရည္အားကုိ တိုးျမွင့္ ေပးသည္ဟု ေဖာ္ျပလ်က္ ရွိသည္။
ၿဗိတိန္ႏိုင္ငံတြင္ ႏွစ္စဥ္လူ (၃၀၀၀၀)ခန္႔မွာ စီးကရက္ အလြန္အမင္း ေသာက္သံုးမႈေၾကာင့္ အဆုတ္ ေရာဂါ
မ်ား ျဖစ္ပြားၿပီး ေသဆံုးလ်က္ ရွိေနသည္။ အေမရိကန္ ႏိုင္ငံမွ သိပၸံ ပညာရွင္မ်ားကဆာလ္ဖိုရာပိန္းေခၚ ဓာတ္တစ္မ်ိဳးမွာ အဆုတ္ အတြင္းရွိ ေရာဂါ ကာကြယ္ေသာဆဲလ္မ်ားကိုပိုမိုလႈပ္ရွားအသက္၀င္ေစသည္ဟု
ေတြ႕ရွိခဲ့သည္။ ထိုဓာတ္မွာအစိမ္းေရာင္ ပန္းေဂၚဖီတြင္ၾကြယ္၀စြာပါရွိသည္။
NRF2ဟု ေခၚေသာမ်ိဳးဗီဇဆဲလ္မွာအဆုတ္အတြင္းအဆိပ္အေတာက္ ျဖစ္ပြားေစႏိုင္ေသာပမာဏကို ေလ်ာ့က်
ေစႏိုင္ၿပီး ထိုဆဲလ္မ်ားကို ႏိုးၾကားေစမည့္ လံႈ႔ေဆာ္မႈမ်ိဳးအား အစိမ္းေရာင္ ပန္းေဂၚဖီတြင္ပါ၀င္သည့္ဆာလ္ဖို
ရာပိန္းက လုပ္ဆာင္ ေပးႏိုင္ေၾကာင္း ဂၽြန္ေဟာ့ပ္ကင္း တကၠသိုလ္မွသုေတသနအဖြဲ႕တစ္ဖြဲ႕က ေတြ႕ရွိ ခဲ့သည္။
အေမရိကန္ ႏိုင္ငံထုတ္ Respiratory and Critical Care ေဆးပညာ ဂ်ာနယ္တြင္ ေရးသား ေဖာ္ျပ ထားမႈအရ အဆုတ္တြင္း ညစ္ညမ္းမႈမ်ားႏွင့္ အဆုတ္ ကင္ဆာ ေရာဂါမ်ားအား ကာကြယ္ႏိုင္ရန္ အတြက္ အစိမ္းေရာင္ ပန္းေဂၚဖီအား မ်ားမ်ား စားသံုးရန္ တိုက္တြန္း ထားေၾကာင္း ပါရွိသည္။
သိပၸံပညာရွင္မ်ားအေနႏွင့္ အစိမ္းေရာင္ပန္းေဂၚဖီျဖင့္အဆုတ္ ေရာဂါမ်ား၏ ၿခိမ္းေျခာက္လာမႈအားတြန္းလွန္
သြားႏိုင္မည္ဟု ယံုၾကည္ ေမွ်ာ္လင့္ ေနၾကသည္။ ၿဗိတိန္ႏိုင္ငံ အဆုတ္ က်န္းမာေရး ဌာန ေျပာေရး ဆိုခြင့္ရ
ပုဂၢိဳလ္ တစ္ဦးက ယခု ေတြ႕ရွိမႈမွာ အလြန္ အေရးပါေသာစြမ္းေဆာင္မႈ တစ္ခုဟု ေျပာဆို သြားသည္။
၎က အစိမ္းေရာင္ ပန္းေဂၚဖီတြင္ လူသားတို႔၏ က်န္းမာေရးအားအေထာက္အကူ ျပဳေစႏိုင္ေသာ သဘာ၀
ျဒပ္ေပါင္းမ်ား ပါရွိသည္ကို ေယ်ဘူယ သိရွိၿပီးျဖစ္ေသာ္လည္း အဆုပ္ ေရာဂါမ်ား အတြက္ အလြန္အစြမ္း
ထက္သည့္ အေျခအေနတစ္ရပ္ ဖန္တီးႏိုင္မည္ဟု သေဘာ မေပါက္ခဲ့ေၾကာင္း ေျပာၾကား သြားသည္။
ပန္းေဂၚဖီစိမ္းမွ ျဒပ္ေပါင္းက ရင္သား ကင္ဆာကို ဟန္႔တားႏိုင္ပန္းေဂၚဖီစိမ္း (Broccoli)မွာပါဝင္တဲ့ ျဒပ္ေပါင္း
တစ္မ်ဳိးဟာ ကင္ဆာ က်ိတ္ေတြ ႀကီးထြားမႈကို ျဖစ္ေစတဲ့ အဓိက ဆဲလ္ေတြကို ဟန္႔တားႏိုင္ေၾကာင္း အေမရိ
ကန္ သုေတသီ ေတြက ေတြ႕ရွိ ခဲ့ပါတယ္။
ကင္ဆာ စတမ္းဆဲလ္ေတြ (Cancer Stemcells) ဟာ အေရအတြက္ နည္းေပမယ့္ ကင္ဆာ ျပန္ျဖစ္တာနဲ႔ ပ်ံ႕ႏွံ႔တာ အတြက္ အဓိက ေသာ့ခ်က္ ျဖစ္ပါတယ္။ မီခ်ီဂန္ တကၠသိုလ္မွ သုေတသီေတြက ပန္းေဂၚဖီစိမ္းမွာ ပါတဲ့ Sulforaphane လို႔ေခၚတဲ့ ျဒပ္ေပါင္းဟာ ကင္ဆာက်ိတ္ အသစ္ေတြ ျဖစ္ေပၚမႈကို တားဆီးထားၿပီး ကင္ဆာ စတမ္းဆဲလ္ ေတြကို သတ္ပစ္တာ ေတြ႕ရွိခဲ့တယ္။ Sulforaphane ဟာ ကင္ဆာေရာဂါအေပၚမွာ အက်ဳိး သက္ေရာက္မႈ ရွိတယ္ ဆိုတာကို အရင္ကတည္းက သိၿပီး သားပါ။
ဒါေပမယ့္ အခု သုေတသနက Sulforaphaneရဲ႕ ရင္သား ကင္ဆာ စတမ္း ဆဲလ္ေတြကို ဆန္႔က်င္ ႏိုင္တဲ့ အာနိသင္ကို ေတြ႕ရွိခဲ့တာ ျဖစ္ပါတယ္။ Sulforaphane ေတြဟာ အဓိကက်တဲ့ ကင္ဆာ စတမ္းဆဲလ္ ေတြကို ဦးတည္ တုိက္ခိုက္ၿပီး ကင္ဆာ ေရာဂါကို ကာကြယ္ ႏိုင္မယ္ ဒါမွမဟုတ္ ကုသႏိုင္မယ္လို႔ သုေတသီ
ေခါင္းေဆာင္ Duxin Sun က ဆုိပါတယ္။
သုေတသီေတြက ရင္သား ကင္ဆာျဖစ္ေနတဲ့ ႂကြက္ေတြကို ပန္းေဂၚဖီစိမ္းမွ ထုတ္ထားတဲ့ Sulforaphane
ျဒပ္ေပါင္းေတြ ထုိးသြင္းခဲ့ရာ သာမန္ဆဲလ္ေတြ အေပၚမွာ အာနိသင္ နည္းနည္း ေလးသာရွိၿပီး ကင္ဆာဆဲလ္
ေတြကိုသာ သိသိ သာသာေလ်ာ့က် သြားေစတာကို ေတြ႕ရွိ ခဲ့ရပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ကင္ဆာက်ိတ္အသစ္ ေတြ
လည္း ထပ္မံ မျဖစ္ေပၚႏိုင္ေတာ့ တာကို ေတြ႕ရွိ ခဲ့ၾက ပါတယ္။
ျမ၀တီ
Subscribe to:
Post Comments (Atom)