25/9/2013
ကဖင္း
ေကာ္ဖီေသာက္ၿပီး နာရီပိုင္း အတြင္း ေသြးခ်ိဳတက္တတ္သည္။ သၾကားႏွင့္ ႏို႔ဆီလံုး၀မပါေသာ ဘလက္ေကာ္ဖီ စစ္စစ္ ေသာက္လွ်င္ ပင္ ကဖင္းဓါတ္ေၾကာင့္ ေသြးခ်ိဳတက္ တတ္သည္။
တ႐ုတ္အစားအစာ
အဆီမ်ားေသာအစားအစာ၊ ဟင္းအႏွစ္မ်ားေသာ အစားအစာ မ်ားသည္ ရက္အတန္ၾကာ ေသြးခ်ိဳ တက္ေစသည္။ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္ႏွင့္ အဆီပါ၀င္မႈမ်ားသည့္ ပီဇာ၊ အာလူး ေၾကာ္၊ ဒံေပါက္စသည္႕ အစားအစာ မ်ားသည္လည္း ေသြးခ်ိဳတက္ေစ သည္။
အေအးမိတုပ္ေကြး
အဖ်ားရွိ သည္ႏွင့္ေသြးခ်ိဳတက္ သည္။ ေရဓါတ္ျပည္႕၀ေနေစရန္ အရည္မ်ားမ်ားေသာက္ပါ။ ပိုးသတ္ ေဆးအခ်ိဳ႕ႏွင့္ ခၽြဲေပ်ာ္ေဆးမ်ားသည္ လည္း ေသြးခ်ိဳပမာဏကို အနည္း ငယ္တက္ေစသည္။
အပူခ်ိန္
အပူခ်ိန္သည္ ေသြးတြင္းအခ်ိဳ ဓါတ္ကို ထိန္းသိမ္းရခက္ေစသည္။ အပူခ်ိန္မ်ားသည့္ ရာသီဥတု တြင္ ေရမ်ားမ်ားေသာက္ပါ။ ေသြးတြင္း အခ်ိဳဓါတ္ပမာဏကို မၾကာခဏ စစ္ေပးပါ။
အရက္
အရက္တြင္ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္အေျမာက္အျမားပါ၀င္ေသာေၾကာင့္ အရက္ေသာက္ၿပီးမၾကာခင္ ေသြး တြင္း အခ်ိဳဓါတ္ အလွ်င္အျမန္ျမင့္ တက္လာတတ္သည္။ သို႔ေသာ္အရက္ေသာက္ၿပီး(၁၂) နာရီေက်ာ္ သည္ ႏွင့္ ခ်က္ခ်င္းျပန္က်ေလ့ရွိရာ အရက္ႏွင့္အတူ အစာနည္းနည္း တြဲဖက္စားမွ ေသြးတြင္းအခ်ိဳဓါတ္ကို တည္ၿငိမ္ေအာင္ထိန္းထားႏိုင္မည္ ျဖစ္သည္။
ေလ့က်င့္ခန္း
ကိုယ္လက္လႈပ္ရွားေလ့က်င့္ ခန္းျပဳလုပ္ၿပီးၿပီးခ်င္း ေသြးခ်ိဳဓါတ္ ျမင့္တက္လာၿပီး ခ်က္ခ်င္းျပန္က် တတ္ သည္။အစာေလွ်ာ့စားထားၿပီး ေသြးခ်ိဳထိန္းေဆးပါေသာက္ထားသူမ်ား၌ ေလ့က်င့္ခန္းျပဳလုပ္ၿပီးလွ်င္ ေသြးခ်ိဳဓါတ္အလြန္အမင္းက်ဆင္း တတ္သည္။ ထုိ႔ေၾကာင့္ ေလ့က်င့္ ခန္းမလုပ္မီ အစာနည္းနည္းစား ထားပါ။
ေဇာ္ကို
Source:WebMD
Health Updates Journal