မဂၤလာအေပါင္းနဲ ့ျပည့္စံုၾကပါေစ ခ်စ္မိတ္ေဆြမ်ားရွင္… ဟင္းအသစ္ေတြလည္းမတင္ျဖစ္တာေတာ္ေတာ္ၾကာသြားျပီ…ခုရက္ပိုင္း အင္တာနက္လိုင္းေတာ္ေတာ္ေႏွးေနတာနဲ ့ပံုေတြတင္ဖို ့အဆင္မေျပျဖစ္ခဲ့ရပါတယ္…
ဒီေန ့ေတာ့ စက္တင္ဘာလကို ၾကိဳဆိုေသာအားျဖင့္ က်မလုပ္ျဖစ္တဲ့မုန္ ့ေလးအေၾကာင္းကို မွ်ေ၀ပါရေစရွင္… ဒီမုန္ ့ေလးကေတာ့ က်မ သမီးေလးနဲ ့အမ်ိဳးသားက အမ်ားၾကီးအားေပးခဲ့တဲ့မုန္ ့ေလးပါ….ဒီမုန္ ့ကို က်မ ခ်စ္တဲ့ မိသားစုအတြက္ ပိတ္ရက္မွာ အထူးအဆန္းမုန္ ့ေလးကို စားေစခ်င္တာနဲ ့ နံနက္စာအျဖစ္ လုပ္ျဖစ္သြားပါတယ္။ ခ်စ္ျခင္းမ်ားႏွင့္ျပည့္ႏွက္ေနတဲ့မုန္ ့ေလးလို ့လည္းဆိုႏိုင္ပါတယ္ရွင္။ အမွန္ေတာ့ မုန္ ့ေလးရဲ့နာမည္က က်မအမ်ိဳးသားရဲ့ အိုင္ဒီယာကိုအေျခခံျပီးေပးထားတာပါ.. .အဲဒါေၾကာင့္ ကဗ်ာေလးေတြခ်စ္ျမတ္ႏိုးတဲ့ က်မ က ဒီမုန္ ့ကို ” အခ်စ္ၾကိဳးမ်ားႏွင့္သီေသာမုန္ ့” လို ့ေပးလိုက္မိပါတယ္။ အမွန္ေတာ့ မုန္ ့ၾကိဳးလွိမ္ေလးပါပဲရွင္..
လိုအပ္သည္မ်ား
(မုန္ ့၁၂ ခု စာ)
အာလူးအၾကီး ၂ လံုး (ျပဳတ္ျပီး အေအးခံကာ ညက္ေအာင္ေထာင္းထားပါ( ဂ်ံဳႏွယ္ရသက္သာေစရန္ )
မုန္ ့လုပ္သည့္ဂ်ဳံမုန္ ့ 2 1/2 cups (မုန္ ့လုပ္သည့္အခါသံုးရန္ အနည္းငယ္ခ်န္ထားေပးရန္)
ၾကက္ဥ ၁ လံုး
သၾကား ထမင္းစားဇြန္း ၅ ဇြန္း
ဖရံုေစ့ေလးမ်ား အနည္းငယ္ (မထည့္လည္းရပါတယ္ေနာ္ ..အိမ္မွာ လက္က်န္ေလးနဲနဲရွိတာနဲ ့ထည့္ထားပါတယ္)
မုန္ ့ဖုတ္ေဆာ္ဒါ လက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
မုန္ ့ေၾကာ္ရန္ ဆီ
ျပဳလုပ္နည္း
က်မနံနက္စာအတြက္လုပ္မယ္ျဖစ္တဲ့အတြက္ အာလူးကို ညကတည္းက ျပဳတ္ျပီး ေရခဲသစ္တာမွာ (စာလံုးေပါင္းမွားအတြက္ခြင့္လြတ္ပါ) သိမ္းထားလိုက္ပါတယ္။ ေနာက္ေန ့နံနက္မွာ အာလူးကို (အာလူးကက္သလိပ္လုပ္သလို)ညွက္ေအာင္ေထာင္းျပီး ဇလံုအၾကီးတစ္ခုတြင္ထည့္ထားပါ။ ျပီးလွ်င္ သၾကား ၊ ေဆာ္ဒါ ၊ ၾကက္ဥ ၊ ဖရံုေစ့ တို ့ထည့္ျပီး သမေအာင္ႏွယ္လိုက္ပါတယ္ ။
ဂ်ံဳမုန္ ့ တစ္ခြက္စာကိုအရင္ ဇကာစစ္ျပီးထည့္ကာ ႏွယ္ေပးပါ။ ထို ့ေနာက္ ဂ်ံဳမုန္ ့ေနာက္တစ္ခြက္ကိုလည္း ဇကာစစ္ျပီးထပ္ထည့္ပါတယ္။ မုန္ ့သားမ်ား လက္ႏွင့္ကပ္ေနေသးလွ်င္ က်န္ေသာဂ်ဳံမုန္ ့ 1/2 cup ကို အကုန္မထည့္ဘဲ တျဖည္းျဖည္းခ်င္းထပ္ထည့္ပါ။ မုန္ ့သားလက္ႏွင့္မကပ္ေတာ့လွ်င္ရပါျပီ။ ထို ့ေနာက္ မုန္ ့သားပိုမိုႏူးညံ့ေစရန္ ၅ မိနစ္ခန္ ့ခပ္နာနာႏွယ္ေပးျပီး ဂ်ဳံဒိုးကို စြတ္စိုေသာအ၀တ္စေလးႏွင့္ ၁၀ မိနစ္ခန္ ့ဖံုးထားပါ။
ဂ်ံဳမုန္ ့အနည္းငယ္ကို မုန္ ့လုပ္မည့္ေနရာတြင္ ျဖဴးေပးပါ။ဂ်ံဳးဒိုးကို ရြယ္တူ အလံုးေလး ၃ လံုးလုပ္ျပီး ပံုပါအတိုင္း ၾကိဳးေခ်ာင္းေလးမ်ားလုပ္ပါ။ ျပီးလွ်င္ က်စ္ဆံျမွီးေလး က်စ္သလို က်စ္ျပီး အစြန္း ၂ ဖက္ကို ေရအနည္းငယ္စြတ္ျပီးေသခ်ာ ပိတ္ေပးပါ။ မုန္ ့ေလးမ်ားမကပ္ေအာင္ ဂ်ံဳမုန္ ့ေလးမ်ားျဖဴးေပးပါ။
ထို ့ေနာက္ ဆီပူပူတြင္ မီးပံုမွန္ျဖင့္ေၾကာ္ေပးပါ။
ႏွစ္ ဖက္စလံုး အညိဳေရာင္သန္းလာလွ်င္ က်မရဲ့ ” အခ်စ္ၾကိဳးမ်ားႏွင့္သီေသာ မုန္ ့” ေလး ရပါျပီရွင္။ ဒီမုန္ ့ကို ေကာ္ဖီ ၊ လက္ဖက္ရည္ ၊ သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္ ၊ ဒိန္ခ်ဥ္တို ့နဲ ့တဲြျပီး သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါတယ္။
အားလံုးေပ်ာ္ရႊင္တဲ့ ေန ့ရက္ေတြကိုသာ ပိုင္ဆိုင္ႏိုင္ၾကပါေစ ။ ။
http://senglikham.com/ မွ ကူးယူေဖာ္ျပသည္။