ဒီတစ္ပတ္ ေရွ႕ရက္ေတြက အလုပ္ရႈပ္ေနတာေၾကာင္႔ စာေတြလည္း လိုက္မဖတ္ႏိုင္၊ စာအသစ္လည္း မေရးႏိုင္ခဲ႔တဲ႔အတြက္ မိတ္ေဆြမ်ား အားလံုးကို ေတာင္းပန္ခ်င္ပါတယ္ရွင္… စာေတြ အမ်ားၾကီး မေရးႏိုင္ေသးခင္ ယခုအပတ္ အားလပ္ရက္ အတြက္ ဟင္းခ်က္စရာေတြထဲက ငါးဥကို ကၽြန္မတို႕ကခ်င္ျပည္နယ္မွာ ခ်က္စားၾကတဲ႔ ကခ်င္ခ်က္ ခ်က္နည္းေလးနဲ႔ ခ်က္ျပမွာျဖစ္ပါတယ္ေနာ္။
မိမိခ်က္မဲ႔ ငါးဥကို ေရစင္စင္ေဆးပါတယ္။
ကၽြန္မတို႕အရပ္မွာေတာ႔ ငါးရဲ႕ ဝမ္းဗိုက္ထဲမွာရွိတဲ႔ ငါးအူ၊ ငါးစီေဖာင္း၊ စသည္တို႕ကိုလည္း စားေလ႔ရွိပါ တယ္။ ခုလည္းငါးဥသာမက ငါးစီေဖာင္းေတြကိုလည္း ထည့္ခ်က္ပါမယ္။ ပထမဆံုး ခ်က္ျပဳတ္မယ့္ ငါးဥ၊ ငါးစီေဖာင္း စတာေတြ အားလံုးကို ေရနဲ႔ စင္ေအာင္ ေသေသခ်ာခ်ာ ေဆးေၾကာလိုက္ပါတယ္။
ထို႕ေနာက္ ငါးဥကို အတံုးေလးမ်ားတံုး၊ ငါးစီေဖာင္းတို႕ကိုလည္း တစ္လမခန္႔ျဖတ္ၿပီး ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္း၊ ငရုပ္သီးစိမ္းပါးပါးလွီး၊ ဆား၊ အရသာမႈန္႔၊ ငံျပာရည္၊ အေရာင္တင္မႈန္႕၊ နႏြင္းမႈန္႔၊ ရွမ္းနံနံ၊ ဖက္ဖယ္ စတဲ႔ ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္ရြက္တို႕ကို ထည္႕ပါတယ္။ အခ်ဥ္အရသာအတြက္ ခ်ဥ္ေစာ္ခါးသီးေျခာက္ (သို႕မဟုတ္) မက္လင္သီးေျခာက္ နည္းနည္းကို ပါးပါးလီွးထည္႕ပါတယ္။ ၄င္းတို႔ မရွိပါက သံပုရာသီး အနည္းငယ္ကိုလည္း လွီးလို႔ျဖစ္ျဖစ္၊ အရည္ညွစ္လို႔ ျဖစ္ျဖစ္ ထည္႔ႏိုင္ပါေသးတယ္။ ဟင္းက်က္သြားတဲ့အခါ ဟင္းအိုးခ်ခါနီးကိုထည္႔ဖို႕ နံနံနဲ႔ ဖက္ဖယ္ရြက္ကို အားလံုးမထည္႕ဘဲ အနည္းငယ္ ခ်န္ထားပါတယ္။ အစပ္ႀကိဳက္တတ္ရင္ေတာ့ ငရုပ္သီးစိမ္းမ်ားမ်ားထည္႔ႏိုင္ပါတယ္။ ကၽြန္မေတာ႔ ေတာ္သင္႔ရံုေလာက္ ထည္႕လိုက္ပါတယ္။
ကခ်င္ခ်က္ဟာ ဆီသတ္ၿပီး ခ်က္တာမ်ဳိးမဟုတ္ပါဘူး။ ခ်ဥ္ခ်ဥ္စပ္စပ္ ေမႊးေမႊးႀကိဳင္ႀကိဳင္နဲ႔ ဆီကို ပမာဏ အနည္းဆံုးသံုးၿပီး ဆီလွယ္၊ ေရလွယ္ ခ်က္တာမ်ိဳးပါ။ ဒါေၾကာင္႕ ဆီမသတ္ဘဲ အိုးထဲကို ေရထည္႕လိုက္ျပီး မီးေပၚတည္လိုက္ပါတယ္။
ေရဆူလာရင္ ေရာေမႊျပီး အဖံုးအုပ္ထားလိုက္ပါတယ္။
ငါးဥနဲ႔ စီေဖာင္းမ်ား ေသခ်ာက်က္ေစရန္ ေရကို ၂ေရခန္႕ ခန္းေအာင္ခ်က္ပါတယ္။ ေရခမ္းသြားရင္ နံနံရြက္နဲ႕ ဖက္ဖယ္ရြက္ ခ်န္ထားတာကို ထပ္ထည္႔ျပီး ေမႊလိုက္ပါတယ္။
ခ်ဥ္ခ်ဥ္စပ္စပ္ အရသာရွိတဲ႔ ငါးဥခ်က္ေလးရပါျပီ။ ကၽြန္မတို႕ ကခ်င္ျပည္နယ္မွာ အသံုးမ်ားတဲ႔ ဖက္ဖယ္ရြက္ေလးက ဟင္းကို ေမႊးေနေစၿပီးေတာ႔ မိုးေအးေအးမွာ ခံတြင္းၿမိန္ေစတဲ့ ဟင္းတစ္ခြက္ ျဖစ္ေစမွာ အမွန္ပဲျဖစ္ပါတယ္။
ထမင္းၿမိန္မဲ႔ ငါးဥခ်က္ဟင္းပါ။
မန္က်ည္းသီးေထာင္းသုပ္
************
ေနာက္ထပ္ ခ်က္စားျဖစ္တဲ႔ ဟင္းတစ္မ်ိဳးအေနနဲ႔ မန္က်ည္းသီးစိမ္းကို ေထာင္းျပီး သုပ္ထားတာေလး ေျပာျပခ်င္ပါေသးတယ္။ မန္က်ည္းသီး ႏုႏုေတြကို ေစ်းကဝယ္၊ ေရစင္ေအာင္ေဆး၊ အေပၚက အခြံေလးေတြကို ဓါးနဲ႔ျခစ္လိုက္ပါတယ္။ အဲဒီေနာက္ ငရုပ္ဆံုထဲ နည္းနည္းခ်င္းစီ ထည္႕ေထာင္းပါတယ္။ မန္က်ည္းသီးေတြဟာ အခ်ိန္နည္းနည္း ၾကာလာတာနဲ႔ တေျဖးေျဖးခ်င္း မဲသြားတတ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင္႔ မန္က်ည္းသီးကို ေထာင္းကတည္းက ဆားနည္းနည္းစီထည္႕ေထာင္းရပါတယ္။
မန္က်ည္းသီးေထာင္းထဲကို ဆား၊ အရသာမႈန္႕၊ ပုဇြန္ေျခာက္၊ ငရုပ္သီးစိမ္း၊ ၾကက္သြန္နီပါးပါးလီွး၊ ငပိအနည္းငယ္တို႕ကို ထည္႕ပါတယ္။ ထို႕ေနာက္ ပဲဆီအစိမ္းကို ထည္႕ပါတယ္။ မန္က်ည္းသီးကို အခ်ဥ္ေပါ႔ေစရန္ႏွင့္ စားလုိ႔သင့္ေတာ္တဲ့ အရသာရေစဖို႔ ဆီမ်ားမ်ားထည္႕ပါတယ္။
၄င္းအဆာပလာမ်ားကို ေရာနယ္လိုက္ရင္ မန္က်ည္းသီးစိမ္းေထာင္းကို ဆီစိမ္းေလးဆမ္းျပီး သုပ္ထားတဲ့ ဟင္းတစ္ခြက္ ရပါျပီ။
ခ်ဥ္ခ်ဥ္စပ္စပ္ မန္က်ည္းသီးစိမ္းေထာင္းသုပ္ပါ။ မန္က်ည္းသီးေထာင္း၊ ငါးဥဟင္း၊ ဟင္းခ်ိဳပူပူ တစ္ခြက္နဲ႔ ဆိုရင္ ဘယ္သူ႔ကို ေမးေမး မိုးေအးေအးရာသီမွာ ခံတြင္းၿမိန္ေစမယ့္ ဟင္းေတြ ျဖစ္ေနမွာ ေသခ်ာပါတယ္ေနာ္။
ref: