ကင္ဆာေရာဂါျဖင့္ ေသဆံုးမႈမ်ား အားလံုး၏ ေလးရာခိုင္ႏႈန္းသည္ အရက္ေၾကာင့္ျဖစ္ၿပီး ၎အရက္သည္ ေသာက္သံုးသူမ်ားကို သိသိသာသာ ဒုကၡေပးေသာ္လည္း ထင္႐ွားေသာ လကၡဏာ ျပ သျခင္းမ်ိဳး မ႐ွိ ေၾကာင္း ကၽြမ္းက်င္သူမ်ားက ေျပာၾကားထားသည္။ ဆရာ၀န္မ်ား၏ ေလ့လာမႈအရ
တားဆီးႏိုင္ေသာ အႏၱရာယ္႐ွိသည့္ အေၾကာင္းအရာမ်ားကို ေတြ႔႐ွိရၿပီး ထိုအခ်က္ ကို ျပည္သူမ်ားသိ႐ွိမႈ နည္းပါးေၾကာင္း သိ႐ွိ ရသည္။ အေမရိကန္ ႏိုင္ငံတြင္ ႏွစ္စဥ္ အရက္ေၾကာင့္ ကင္ဆာေရာ ဂါျဖင့္ ေသဆံုးသူ ၂၀၀၀၀ ခန္႔ ႐ွိၿပီး ႏိုင္ငံအတြင္း႐ွိ ေသဆံုးသူ စုစုေပါင္း၏ ခန္႔မွန္းေျခ ၃ ဒသမ ၅ ရာခိုင္ႏႈန္း ႐ွိေၾကာင္း အေမရိကန္ သုေတသီ မ်ားက ႐ွာေဖြ ေတြ႔႐ွိခဲ့ၾကသည္။ ေလ့လာမႈအရ ရင္သား ကင္ဆာႏွင့္ အရက္ေသာက္သံုးေသာ အမ်ိဳးသမီး တို႔ အမ်ားဆံုး ဆက္ႏြယ္မႈ ႐ွိေသာ ေရာဂါပံုစံ ကိုလည္း ႐ွာေဖြေတြ႔႐ွိ ခဲ့သည္။ အေမရိကန္ ႏုိုင္ငံတြင္ ႏွစ္စဥ္ ခန္႔မွန္းေျခ အားျဖင့္ လူေပါင္း ၆၀၀၀ ၏ ေသဆံုးမႈသည္ အရက္ေသာက္ျခင္းႏွင့္ ဆက္ႏြယ္မႈ႐ွိေသာ ရင္သား ကင္ဆာေၾကာင့္ျဖစ္ၿပီး ကင္ဆာေၾကာင့္ျဖင့္ ေသဆံုးမႈ အားလံုး၏ ၁၅ ရာခိုင္ႏႈန္း ခန္႔႐ွိေၾကာင္း ေဘာ့စတြန္ တကၠသိုလ္ ေဆးဘက္ဆိုင္ရာ ဌာန၏ ဌာနခြဲ တစ္ခုက ေျပာၾကားထားသည္။
ပါးစပ္၊ လည္ေခ်ာင္းႏွင့္ အစာျပြန္ ကင္ဆာေရာဂါ မ်ားမွာမူ အရက္ေသာက္ေသာ အမ်ိဳးသားမ်ားအား အမ်ားဆံုး ေသဆံုးေစေသာ ေရာဂါမ်ားျဖစ္သည္။ မိမိတုိ႔ အေနျဖင့္ အရက္ေသာက္သံုးမႈ ပမာဏကို ေလွ်ာ့ျချခင္းႏွင့္ ကင္ဆာေရာဂါ တုိးျမွင့္ျဖစ္ေပၚေစမႈ အႏၱရာယ္ ေလ်ာ့ပါးသြားျခင္းသည္ ဆက္စပ္မႈ ႐ွိသည္ ကိုလည္း ေတြ႔႐ွိၿပီး ျဖစ္သည္။ အရက္ေသာက္သံုးျခင္းသည္ အသည္း၊ ပါးစပ္၊ လည္ေခ်ာင္းႏွင့္ အစာျပြန္ အစ႐ွိသည့္ ကင္ဆာေရာဂါမ်ား ျဖစ္ပြားေစရာတြင္ သိသာထင္႐ွားေသာ အခ်က္အလက္ျဖစ္သည္ကို ယခင္ ေလ့လာမႈမ်ား၌ အႀကိမ္ႀကိမ္ ေဖာ္ျပခဲ့ၿပီး ျဖစ္သည္။ ထို႔ျပင္ မၾကာေသးမီက သုေတသန ျပဳခ်က္၌ အရက္သည္ အူမႀကီး ကင္ဆာႏွင့္ စအိုလမ္းေၾကာင္း ကင္ဆာတို႔ကို ပိုမုိ ျဖစ္ေပၚေစေၾကာင္း ေဖာ္ျပထား သည္။ အရက္ေသာက္သံုးျခင္းႏွင့္ ကင္ဆာေရာ ဂါေၾကာင့္ ေသဆံုးျခင္းတုိ႔၏ ပတ္သက္မႈ အခ်က္အလက္ မ်ားကို ေဘာ့စတြန္ တကၠသိုလ္႐ွိ ေဒါက္တာ တင္မသီႏိုင္မီ ဦးေဆာင္ေသာ ေလ့လာေရး အဖြဲ႔က ဆန္းစစ္ခဲ့ ၾကသည္။ ပါးစပ္ကင္ဆာ၊ လည္ေခ်ာင္းကင္ဆာႏွင့္ အစာျပြန္ကင္ဆာ ေရာဂါမ်ားေၾကာင့္ ႏွစ္စဥ္ ေသဆံုးသူ ၆၀၀၀ ခန္႔႐ွိသည္။ အရက္ေသာက္သံုးမႈႏႈန္း ပိုမိုျမင့္မားလာျခင္းသည္ ကင္ဆာေရာဂါကို တုိးျမွင့္ျဖစ္ပြားေစ ေ သာ္လည္း တစ္ေန႔လွ်င္ အရက္တစ္ခြက္ သို႔မဟုတ္ ထိုပမာဏထက္ နည္းၿပီး ေသာက္ပါကလည္း အရက္ ေၾကာင့္ ျဖစ္ေသာ ကင္ဆာေရာဂါျဖင့္ ေသဆံုးမႈမွာ ၃၀ ရာခိုင္ႏႈန္းခန္႔ ႐ွိေနဆဲျဖစ္သည္။ အရက္ႏွင့္ ကင္ဆာ ေရာဂါျဖစ္ပြားမႈ ၾကား႐ွိ ဆက္ႏြယ္မႈသည္ ျပင္းထန္လွ်က္႐ွိၿပီး ျပည္သူလူထု အေနျဖင့္ အဆိုပါ ဆက္ႏြယ္မႈကို က်ယ္က်ယ္ျပန္႔ျပန္႔ သိ႐ွိရန္ လိုအပ္ေနၿပီး ဆရာ၀န္မ်ားက အေ သးစိတ္ ေလ့လာမႈမ်ားကိုလည္း ဆက္လက္ လုပ္ေဆာင္သြားရန္ လိုအပ္ေနသည္။ ။
ျမ၀တီ