(ရန္ကုန္၊ စက္တင္ဘာ ၇)
ခဲသတၱဳ ထုတ္လုပ္သည့္ လုပ္ငန္းတြင္ လုပ္ကိုင္ေသာ လုပ္သားမ်ား ေရရွည္တြင္ ခဲဆိပ္သင့္ကာ ဦးေႏွာက္ႏွင့္ အာ႐ံုေၾကာ ထိခိုက္မႈ မ်ားႏိုင္ေၾကာင္း က်န္းမာေရး အတိုင္ပင္ခံ ေဒါက္တာေသာင္းထိုက္ က ေျပာသည္။
ခဲဆိပ္သင့္မႈသည္ ဘက္ထရီ အသစ္ ထုတ္လုပ္သည့္ စက္႐ံုမ်ား အပါအဝင္ ဘက္ထရီအိုးမ်ား ျပဳျပင္ ထုတ္လုပ္ျခင္း၊ ခဲသတၱဳ တူးေဖာ္ျခင္း၊ သန္႔စင္ က်ိဳခ်က္ျခင္း ၊ ေၾကး ႏွင့္ေၾကးနီ က်ိဳခ်က္ ထုတ္လုပ္ျခင္း၊ စဥ့္အိုး လုပ္ငန္းမ်ားတြင္ ခဲတံုးမ်ားကို ထုေထာင္း အမႈန္႔ႀကိတ္၊ ခဲရည္ ေဖ်ာ္၍ အိုးမ်ားတြင္ ခဲရည္သုတ္ျခင္း လုပ္ငန္း မ်ား၌ အမ်ားဆံုး ေတြ႕ႀကံဳ ေနရျခင္း ျဖစ္သည္ဟု သိရသည္။
”ခဲဆိပ္သင့္တာက ကိုင္တြယ္ လုပ္ကိုင္ၾကတဲ့ သူေတြသာမက အတူေန ကေလးနဲ႔ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ ေတြ၊ မိသားစုေတြ မွာလည္း ခဲဆိပ္သင့္မႈ ျဖစ္ႏိုင္တယ္။ ကေလး ငယ္ ေတြဆိုရင္ ကိုယ္ခႏၶာ ႀကီးထြားမႈ နဲ႔ ဥာဏ္ရည္ ဖြံ႕ၿဖိဳးမႈ ေႏွးေကြးမယ္၊ လူႀကီးေတြက ေမာပန္း လြယ္မယ္။ အဆစ္ေတြ၊ ၾကြက္သားေတြ နာက်င္ ကိုက္ခဲမယ္။ ဦးေႏွာက္ေရာင္ျခင္း၊ ေမ့ေျမာ သတိလစ္ျခင္း၊ ေသဆံုးျခင္း တို႔ျဖစ္ေစတယ္။ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ ေတြမွာေတာ့ မၾကာခဏ သားေလွ်ာ၊ သားပ်က္ျခင္း၊ ကေလး အေသေမြး ျခင္း ဆိုတဲ့ ခဲဆိပ္သင့္မႈ ဆိုးက်ိဳးေတြ အမ်ားႀကီး ျဖစ္ေစတယ္”ဟု အထက္ပါ ဆရာဝန္က ေျပာသည္။
ခႏၶာကိုယ္ တြင္းသို႔ ခဲမႈန္႔၊ ခဲေငြ႕မ်ား ဝင္ေရာက္ႏိုင္သည့္ နည္းလမ္းမ်ားမွာ အသက္႐ွဴ လမ္းေၾကာင္းႏွင့္ အစာအိမ္ လမ္းေၾကာင္း တို႔မွတစ္ဆင့္ ဝင္ေရာက္ျခင္း တို႔ပင္ ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။
”ခဲအသံုးျပဳတဲ့ လုပ္ငန္းေတြ မွာ လုပ္ကိုင္တဲ့ လုပ္သားေတြ အေန နဲ႔ ကိုယ္ခႏၶာ အတြင္းကို ခဲဆိပ္ ဝင္ေရာက္မႈ ေလ်ာ့နည္းေစဖို႔ ငါး ကေလး၊ ဗာဒံေစ့၊ သံဓာတ္ ပါဝင္တဲ့ ၾကက္ဥ၊ အသား၊ ငါးမ်ိဳးစံု၊ ပဲမ်ိဳးစံု ကန္စြန္းရြက္တို႔၊ ဇင့္ပါတဲ့ အမဲသား၊ ကဏန္းစတဲ့ အစားအစာ ေတြ ေန႔စဥ္ မွန္မွန္စားေပးဖို႔ လိုအပ္ တယ္”ဟု ၄င္းကဆက္ေျပာသည္။
ခဲကို အသံုးျပဳ၍ လုပ္ငန္း လုပ္ကိုင္ၾကေသာ လုပ္ငန္းရွင္မ်ား အေနျဖင့္လည္း မိမိတို႕ကိုယ္တိုင္ ေသာ္လည္းေကာင္း၊ မိမိတို႔၏ လုပ္သားမ်ားအား လည္းေကာင္း၊ လုပ္သားမ်ားမွ တစ္ဆင့္ ၄င္းတို႔၏ မိသားစု မ်ားအား လည္းေကာင္း ခဲဆိပ္သင့္ျခင္း အႏၲရာယ္မ်ား မျဖစ္ေစရန္ အတြက္ သက္ဆိုင္ရာမွ ခ်မွတ္ထားေသာ စည္းမ်ဥ္း စည္းကမ္း မ်ား ကို တိတိက်က် လိုက္နာေဆာင္ ရြက္သင့္ေၾကာင္း လုပ္ငန္းခြင္ က်န္းမာေရး ဦးစီးဌာနမွ တာဝန္ရွိသူ တစ္ဦးက ေျပာသည္။
လုပ္ငန္းခြင္ မ်ားတြင္ ခဲႏွင့္ ပတ္သက္သည့္ ျပဳလုပ္မႈလုပ္ငန္းစဥ္ အားလံုးအား အေဆာက္အအံု တစ္ခုတည္းတြင္ လုပ္ကိုင္ျခင္း မရွိ ျခင္း၊ လုပ္ငန္း လုပ္ကိုင္ရာ အေဆာက္အအံု မ်ားတြင္ ေလဝင္ေလထြက္ မေကာင္းျခင္း၊ လုပ္သားမ်ား အေနႏွင့္ တစ္ကိုယ္ရည္ အကာ အကြယ္သံုး ပစၥည္းမ်ား အသံုးျပဳမႈ မရွိျခင္း၊ တာဝန္ ရွိသူမ်ား ၏ ႀကီးၾကပ္မႈ အားနည္းျခင္းတို႕ကို ေလ့ လာေတြ႕ရွိရေၾကာင္း လုပ္ငန္းခြင္ က်န္းမာေရး ဦးစီးဌာနမွ သိရသည္။
ခဲဆိပ္သင့္မႈ အႏၲရာယ္ ႀကီးထြားမႈ မျဖစ္ပြားရေအာင္ ႀကိဳတင္ ကာကြယ္ေရး လုပ္ငန္းမ်ားကို သက္ဆိုင္ရာ ဌာန၊ အဖြဲ႕အစည္းမ်ားႏွင့္ အတူ လုပ္ငန္းရွင္မ်ား၊ လုပ္သား မ်ား ကပါ ဝိုင္းဝန္း ပူးေပါင္း ပါဝင္ေဆာင္ ရြက္သြားၾကရန္ သက္ဆိုင္ရာ ဌာန မွ တိုက္တြန္းထားေၾကာင္း သိရသည္။
ခဲသတၱဳ ထုတ္လုပ္သည့္ လုပ္ငန္းတြင္ လုပ္ကိုင္ေသာ လုပ္သားမ်ား ေရရွည္တြင္ ခဲဆိပ္သင့္ကာ ဦးေႏွာက္ႏွင့္ အာ႐ံုေၾကာ ထိခိုက္မႈ မ်ားႏိုင္ေၾကာင္း က်န္းမာေရး အတိုင္ပင္ခံ ေဒါက္တာေသာင္းထိုက္ က ေျပာသည္။
ခဲဆိပ္သင့္မႈသည္ ဘက္ထရီ အသစ္ ထုတ္လုပ္သည့္ စက္႐ံုမ်ား အပါအဝင္ ဘက္ထရီအိုးမ်ား ျပဳျပင္ ထုတ္လုပ္ျခင္း၊ ခဲသတၱဳ တူးေဖာ္ျခင္း၊ သန္႔စင္ က်ိဳခ်က္ျခင္း ၊ ေၾကး ႏွင့္ေၾကးနီ က်ိဳခ်က္ ထုတ္လုပ္ျခင္း၊ စဥ့္အိုး လုပ္ငန္းမ်ားတြင္ ခဲတံုးမ်ားကို ထုေထာင္း အမႈန္႔ႀကိတ္၊ ခဲရည္ ေဖ်ာ္၍ အိုးမ်ားတြင္ ခဲရည္သုတ္ျခင္း လုပ္ငန္း မ်ား၌ အမ်ားဆံုး ေတြ႕ႀကံဳ ေနရျခင္း ျဖစ္သည္ဟု သိရသည္။
”ခဲဆိပ္သင့္တာက ကိုင္တြယ္ လုပ္ကိုင္ၾကတဲ့ သူေတြသာမက အတူေန ကေလးနဲ႔ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ ေတြ၊ မိသားစုေတြ မွာလည္း ခဲဆိပ္သင့္မႈ ျဖစ္ႏိုင္တယ္။ ကေလး ငယ္ ေတြဆိုရင္ ကိုယ္ခႏၶာ ႀကီးထြားမႈ နဲ႔ ဥာဏ္ရည္ ဖြံ႕ၿဖိဳးမႈ ေႏွးေကြးမယ္၊ လူႀကီးေတြက ေမာပန္း လြယ္မယ္။ အဆစ္ေတြ၊ ၾကြက္သားေတြ နာက်င္ ကိုက္ခဲမယ္။ ဦးေႏွာက္ေရာင္ျခင္း၊ ေမ့ေျမာ သတိလစ္ျခင္း၊ ေသဆံုးျခင္း တို႔ျဖစ္ေစတယ္။ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ ေတြမွာေတာ့ မၾကာခဏ သားေလွ်ာ၊ သားပ်က္ျခင္း၊ ကေလး အေသေမြး ျခင္း ဆိုတဲ့ ခဲဆိပ္သင့္မႈ ဆိုးက်ိဳးေတြ အမ်ားႀကီး ျဖစ္ေစတယ္”ဟု အထက္ပါ ဆရာဝန္က ေျပာသည္။
ခႏၶာကိုယ္ တြင္းသို႔ ခဲမႈန္႔၊ ခဲေငြ႕မ်ား ဝင္ေရာက္ႏိုင္သည့္ နည္းလမ္းမ်ားမွာ အသက္႐ွဴ လမ္းေၾကာင္းႏွင့္ အစာအိမ္ လမ္းေၾကာင္း တို႔မွတစ္ဆင့္ ဝင္ေရာက္ျခင္း တို႔ပင္ ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။
”ခဲအသံုးျပဳတဲ့ လုပ္ငန္းေတြ မွာ လုပ္ကိုင္တဲ့ လုပ္သားေတြ အေန နဲ႔ ကိုယ္ခႏၶာ အတြင္းကို ခဲဆိပ္ ဝင္ေရာက္မႈ ေလ်ာ့နည္းေစဖို႔ ငါး ကေလး၊ ဗာဒံေစ့၊ သံဓာတ္ ပါဝင္တဲ့ ၾကက္ဥ၊ အသား၊ ငါးမ်ိဳးစံု၊ ပဲမ်ိဳးစံု ကန္စြန္းရြက္တို႔၊ ဇင့္ပါတဲ့ အမဲသား၊ ကဏန္းစတဲ့ အစားအစာ ေတြ ေန႔စဥ္ မွန္မွန္စားေပးဖို႔ လိုအပ္ တယ္”ဟု ၄င္းကဆက္ေျပာသည္။
ခဲကို အသံုးျပဳ၍ လုပ္ငန္း လုပ္ကိုင္ၾကေသာ လုပ္ငန္းရွင္မ်ား အေနျဖင့္လည္း မိမိတို႕ကိုယ္တိုင္ ေသာ္လည္းေကာင္း၊ မိမိတို႔၏ လုပ္သားမ်ားအား လည္းေကာင္း၊ လုပ္သားမ်ားမွ တစ္ဆင့္ ၄င္းတို႔၏ မိသားစု မ်ားအား လည္းေကာင္း ခဲဆိပ္သင့္ျခင္း အႏၲရာယ္မ်ား မျဖစ္ေစရန္ အတြက္ သက္ဆိုင္ရာမွ ခ်မွတ္ထားေသာ စည္းမ်ဥ္း စည္းကမ္း မ်ား ကို တိတိက်က် လိုက္နာေဆာင္ ရြက္သင့္ေၾကာင္း လုပ္ငန္းခြင္ က်န္းမာေရး ဦးစီးဌာနမွ တာဝန္ရွိသူ တစ္ဦးက ေျပာသည္။
လုပ္ငန္းခြင္ မ်ားတြင္ ခဲႏွင့္ ပတ္သက္သည့္ ျပဳလုပ္မႈလုပ္ငန္းစဥ္ အားလံုးအား အေဆာက္အအံု တစ္ခုတည္းတြင္ လုပ္ကိုင္ျခင္း မရွိ ျခင္း၊ လုပ္ငန္း လုပ္ကိုင္ရာ အေဆာက္အအံု မ်ားတြင္ ေလဝင္ေလထြက္ မေကာင္းျခင္း၊ လုပ္သားမ်ား အေနႏွင့္ တစ္ကိုယ္ရည္ အကာ အကြယ္သံုး ပစၥည္းမ်ား အသံုးျပဳမႈ မရွိျခင္း၊ တာဝန္ ရွိသူမ်ား ၏ ႀကီးၾကပ္မႈ အားနည္းျခင္းတို႕ကို ေလ့ လာေတြ႕ရွိရေၾကာင္း လုပ္ငန္းခြင္ က်န္းမာေရး ဦးစီးဌာနမွ သိရသည္။
ခဲဆိပ္သင့္မႈ အႏၲရာယ္ ႀကီးထြားမႈ မျဖစ္ပြားရေအာင္ ႀကိဳတင္ ကာကြယ္ေရး လုပ္ငန္းမ်ားကို သက္ဆိုင္ရာ ဌာန၊ အဖြဲ႕အစည္းမ်ားႏွင့္ အတူ လုပ္ငန္းရွင္မ်ား၊ လုပ္သား မ်ား ကပါ ဝိုင္းဝန္း ပူးေပါင္း ပါဝင္ေဆာင္ ရြက္သြားၾကရန္ သက္ဆိုင္ရာ ဌာန မွ တိုက္တြန္းထားေၾကာင္း သိရသည္။
ခ်စ္ဆုေဆြ
ref: Popular new