Monday, August 26, 2013
ပဲပုပ္ခ်ပ္ ႏွင့္ (နမ့္ဖစ္) ေခၚ ရွမ္းရိုးရာ အတို႔ အျမွဳပ္ ။
Categories :
ရွမ္း လူမ်ိဳးမ်ားသည္ ပဲပုပ္ကို အမ်ိဳးမ်ိဳး ျပဳလုပ္စားေသာက္ၾကသည္။ ပဲပုပ္ေစ့ ကိုေၾကာ္ခ်က္၍ ေသာ္လည္းေကာင္း ၊ပဲပုပ္စိုကို ေခါက္ဖြန္း ေခၚ အစားအစာ ႏွင့္ေသာ္လည္းေကာင္း ၊ေကာက္ညွင္းႏွင့္ေသာ္လည္းေကာင္း ၊ပဲပုပ္ခ်ပ္ကို နမ့္ဖစ္ ေခၚ အတို႔အျမွဳပ္တြင္ ေထာင္းထည့္၍ေသာ္လည္းေကာင္း တြဲဖက္၍ စားသံုးၾကပါသည္။ စားေသာက္သမွ် တြင္ ပဲပုပ္သည္ မပါမျပီးေပ။ ထို႔ေၾကာင့္ ရွမ္းလူမ်ိဳးမ်ားကို ပဲပုပ္ႏွင့္ တြဲဖက္၍ ျမင္ၾကေသာေၾကာင့္ ရွမ္းပဲပုပ္ ဟုေခၚ ၾကပါသည္။ထို႔ျပင္ " ပဲပုပ္ စားျပီး ေခါင္းျပားေအာင္ အိပ္ " ဆိုေသာ ရွမ္းစကားပံု လည္းရွိေသးသည္။
နမ့္ဖစ္ သည္ ျမန္မာလူမ်ိဳးမ်ား စားေသာက္ေသာ ငါးပိရည္ တို႔စရာ ႏွင့္ အတူတူပင္ ျဖစ္သည္။ ဦးစြာ ပဲပုပ္ခ်ပ္ ကို မီးကင္၍ ေထာင္းပါ။ေျမပဲ ကိုလည္း ေထာင္းထားပါ။ ျပီးသည္ႏွင့္ ပန္းကန္ တစ္လံုးထဲတြင္ ေရာေမႊ၍ ထည့္ထားပါ။ ဟင္းခ်ိဳမႈန္႔ ၊ဆား အေနေတာ္ ထည့္ပါ။ဆူေအာင္တည္ထားေသာ ေရေႏြး ကိုထိုအထဲသို႔ ေရာေမႊ၍ ထည့္လိုက္ပါ။သံပုရာသီး ကို လိုသေလာက္ ညွစ္ထည့္ပါ။ အားလံုး ေရာေမႊပါ။အခ်ိဳ ၊အခ်ဥ္ ၊အငံ ျမည္းၾကည့္ျပီး တို႔စရာ ခရမ္းၾကြပ္သီး ၊ေဂၚရခါးသီး ျပဳတ္ ၊အသီးအရြက္ တို႔ျဖင့္ ျမိန္ရွက္စြာ စားသံုးႏိုင္ပါျပီ။ၾကက္သြန္ျမိတ္ ျဖဴး၍ လည္းစားႏိုင္ပါသည္။၀က္ေခါက္ ႏွင့္လည္း တြဲဖက္ စားသံုးႏိုင္ပါ၏။
(က်ေနာ့္ ဆီတြင္ ပဲပုပ္ခ်ပ္ အနည္းငယ္ ရွိပါသည္..လိုအပ္ပါက ဆိုင္တြင္ သြား၍ ၀ယ္ပါ...ဟဲ....ဟဲ)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)