Wednesday, October 23, 2013

မီးေနသည္မ်ား ငါးေျခာက္စားပါက ဘယ္ရီ ဘယ္ရီ ေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္

0 comments
23-10-2013

မီးေနသည္မ်ား ငါးေျခာက္ စားျခင္းမွာ မိခင္ေရာ၊ ကေလးပါ ဘယ္ရီ ဘယ္ရီ ေရာဂါမ်ား ျဖစ္ ပြားႏိုင္ေၾကာင္း သိရသည္။ ျမန္မာလူမ်ဳိးတို႔၏ ထံုးစံအရ ငါးေျခာက္၊ ငါးေၾကာ္၊ ၾကက္ေၾကာ္တို႔ကုိ မီးေနသည္ အစာအျဖစ္ ယူဆကာ စားသံုးၾကေလ့ ရွိေၾကာင္း၊ ယင္းတို႔အနက္ ငါးေျခာက္မ်ားမွာ အစားအေသာက္မ်ားမွ ဗီတာမင္ဘီဝမ္းဓာတ္ကို ဖ်က္ဆီးသည့္ဓာတ္ ပါဝင္ေသာေၾကာင့္ မိခင္ေရာ၊ ကေလးပါ ဗီတာမင္ ဘီဝမ္း ခ်ဳိ႕တဲ့သည့္ ဘယ္ရီ ဘယ္ရီ ေရာဂါမ်ား ျဖစ္ပြားႏိုင္ေၾကာင္း ရန္ကုန္ေဆး တကၠသိုလ္ (၁) မွ ပါေမာကၡ၊ ဌာနမွဴး ေဒါက္တာျမသီတာက ေျပာၾကားသည္။ “ဘီတာမင္ ဘီဝမ္း ခ်ဳိ႕တဲ့လို႔ ျဖစ္တဲ့ ဘယ္ရီဘယ္ရီ ေရာဂါ လကၡဏာက ေျခလက္ေတြထံု က်ဥ္လာမယ္။ ေဖာ လာမယ္၊ ေမာလဲ ေမာလာမယ္။ ေနာက္ဆံုး ခ်ည့္နဲ႔သြားႏုိင္တယ္။ အရပ္ထဲမွာ ေျပာေလ့ရွိတဲ့ မီးေနသည္ ခ်ည့္နဲ႔တယ္ဆိုတာ ဘီတာမင္ဘီဝမ္း ခ်ဳိ႕တဲ့လို႔ျဖစ္တာ” ဟု ေဒါက္တာ ျမသီတာက ဆက္လက္ ေျပာသည္။ ယင္းအျပင္ မိခင္၏ႏို႔ကို စို႔ေသာ ႏွစ္လသား၊ သံုးလသား အရြယ္ကေလးမ်ားမွာလည္း ဘယ္ရီ ဘယ္ရီ ေရာဂါမ်ား ျဖစ္ပြားလာပါ က ေသြးအားနည္း ကာ ျဖဴေဖ်ာ့လာျခင္း၊ ေဖာသြပ္ျခင္း၊ ႏွလံုးခုန္ႏႈန္း ျမန္လာျခင္း စသည့္ ေရာဂါလကၡဏာမ်ား ျဖစ္ေပၚ လာႏုိင္ၿပီး အေမာေဖာက္ကာ ႐ုတ္တရက္ ေသဆံုးႏိုင္ေၾကာင္း သိရသည္။ “ကေလးက အေကာင္းႀကီး ကေန ျပာႏွမ္းၿပီး ေသတယ္ဆိုရင္ အေညႇာ္မိလို႔ ေသတယ္ဆိုၿပီး လြဲမွားစြာ ယူဆေနၾကတယ္။ အဲဒါကို သူငယ္နာ ကိုယ္တိုးလို႔လဲ ေခၚၾကတယ္။ အမွန္တကယ္က ဘီတာမင္ဘီဝမ္း ခ်ဳိ႕တဲ့လို႔ ေသတာ” ဟု ယင္းက ဆက္လက္ ေျပာၾကားသည္။ ယင္းအျပင္ မိခင္မ်ား အေနျဖင့္ မီးေနသည္ အစာအာဟာရမ်ားကို ခ်က္ျပဳတ္ စားေသာက္ရာတြင္ ငါးေျခာက္ အစားအသားမ်ားကုိ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ မ်ားႏွင့္ ေရာေႏွာ ခ်က္ျပဳတ္ကာ စားေသာက္ရမည္ ျဖစ္ေၾကာင္း၊ ခ်က္ျပဳတ္စားျခင္းသည္ သားငါးမ်ားကို ေၾကာ္စားျခင္း ထက္ အာဟာရ ပိုမိုျပည့္ဝစြာ ပါဝင္ေၾကာင္းလည္း သိရသည္။

BY YANGON TIMES JOURNAL
က်န္းမာေရးစာတိုမ်ားစုစည္းမွဳ

Leave a Reply

 
Shan News © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here