ဧၿပီလ (၂၈)
ယေန႔ ကုသမႈ အလံုးစံု ၿပီးဆံုးသည္အထိ စုိးရိမ္ ေသာကမ်ားေၾကာင့္
ဆုိးဆုိးရြားရြား ေသြးတုိးေရာဂါ ခံစားလ်က္ ရွိသည္။ အလားတူ အသက္ ၅ဝ
ေက်ာ္ခန္႔ အဝလြန္သူ အမ်ဳိးသား တစ္ဦး အူမႀကီး
ကင္ဆာ အတြက္ ဗုိက္ခြဲ ကုသမႈ၊ ဝမ္းဗုိက္တြင္ အေပါက္ေဖာက္ၿပီး စအုိအတု
ျပဳလုပ္ကာ ပလတ္စတစ္ မစင္အိတ္ ခါးတြင္ ခ်ိတ္ဆြဲ ထားရွိမႈ စသည့္ အနိ႒ာ႐ံု
မ်ားေၾကာင့္ စိတ္ဆင္းရဲျခင္း ႀကီးစြာျဖင့္ ေသြးတုိးေရာဂါကုိ ဆက္လက္
ခံစားေနရေၾကာင္း ေတြ႕ျမင္ခဲ့ရသည္။ အဝလြန္ သူမ်ားတြင္ ေသြးတုိး၊ ႏွလံုး၊
ဆီးခ်ဳိေရာဂါမ်ား အျပင္ ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈႏႈန္း ပုိမုိေၾကာင္း အေမရိကန္
ႏုိင္ငံ ကင္ဆာအဖြဲ႕၏ သုေတ သန ျပဳလုပ္မႈမ်ား အရ ရွိသင့္ရွိထုိက္သည့္
ကုိယ္အေလးခ်ိန္ထက္ ၄ဝ ရာခုိင္ႏႈန္း မ်ားေနသူ အမ်ဳိးသား မ်ားတြင္ အူမႀကီး
ကင္ဆာ၊ စအုိကင္ဆာ၊ ဆီးႀကိတ္ကင္ဆာ၊ အဆုတ္ကင္ဆာ ၁ ဒသမ ၃၃ ဆ ပုိမုိ
ျဖစ္ပြားႏုိင္သလုိ အမ်ဳိးသမီး မ်ားတြင္လည္း သားအိမ္ဝ ကင္ဆာ၊ သားအိမ္
လည္တံကင္ဆာ၊ ရင္သားကင္ဆာ၊ မ်ဳိးဥအိမ္ ကင္ဆာ၊ သားအိမ္ ကုိယ္ထည္ ကင္ဆာ၊
သည္းေျခကင္ဆာ၊ သည္းေျချပြန္ ကင္ဆာ ျဖစ္ပြားႏႈန္းသည္ သာမန္ထက္
ကုိယ္အေလးခ်ိန္ ၄ဝ ရာခုိင္ႏႈန္း မ်ားေနသူ အမ်ဳိးသမီး မ်ားတြင္ ၁ ဒသမ ၅၅
ဆပုိမုိေၾကာင္း သိရွိရသည္။ ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ပြားေနသူ မ်ားတြင္ ေနာက္ဆက္တြဲ
ေသြးတုိးေရာဂါသည္ စိတ္ခံစားမႈ အရ ျဖစ္ေၾကာင္းလည္း သိရသည္။
ေအာ္တစ္ဇင္(မ္)ႏွင့္ေသြးတုိးေရာဂါ အဝလြန္သူ မိခင္မ်ား၌ ကုိယ္ရည္ကိုယ္ေသြး၊
ဥာဏ္ရည္ ဥာဏ္ေသြး မျပည့္မီဘဲ လူမႈေရးႏွင့္ ဆန္႔က်င္ေသာ အျပဳအမူမ်ား
ျပဳလုပ္တတ္သူ ေအာ္တစ္ဇင္(မ္) ရင္ေသြးငယ္မ်ား ေမြးဖြားလာမႈေၾကာင့္
စိတ္မခ်မ္းေျမ့၍ ေသြးတုိးေရာဂါ ျဖစ္ပြားလာေၾကာင္း၊ ရွိရင္းစြဲ
ေသြးတုိးေရာဂါ ပုိမုိဆုိးရြား လာတတ္ေၾကာင္း ေလ့လာသိရွိ ရသည္။ ေသြးခ်ဳိ၊
ဆီးခ်ဳိ၊ အဝလြန္၊ ေသြးတုိး ေရာဂါရွိသူ မိခင္ေလာင္းမ်ားတြင္ ေအာ္တစ္ဇင္(မ္)
ရင္ေသြးငယ္ ေမြးဖြားႏႈန္း ၆၇ ရာခုိင္ႏႈန္း ပုိမုိေၾကာင္း သိရသည္။
မွ်တေအာင္ စားေသာက္ပါ
သက္ရွိအားလံုး စားသံုးၾကသည့္ အစာ အာဟာရ အုပ္စုမ်ား ျဖစ္ေသာ ခႏၶာ ကုိယ္
ႀကီးထြားေစေသာ အစားအစာမ်ား၊ အင္အားကုိ ျဖစ္ထြန္းေစေသာ အစား အစာမ်ား၊
ေရာဂါဘယမွ ကာကြယ္ေပးေသာ အစားအစာမ်ား၊ ေရဓာတ္စသည္ မ်ားကုိ မွ်မွ်တတ
စားေသာက္ျခင္းသည္ ေသြးတုိး အပါအဝင္ ေရာဂါ ေဝဒနာမ်ားကုိ ကာကြယ္ ေပးႏုိင္သည့္
က်န္းမာေရး၏ ေသာ့ခ်က္ပင္ ျဖစ္သည္။ ခႏၶာကုိယ္ ႀကီးထြားေစေသာ အစားအစာ
မ်ားတြင္ ပ႐ိုတင္းေခၚ အသားဓာတ္ ပါဝင္ေသာ ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိး၊ အသား၊ ငါး၊ ႏုိ႔၊ ဥ
စသည္မ်ား၊ အင္အားကုိ ျဖစ္ထြန္းေစေသာ ကာဗုိဟုိက္ဒရိတ္၊ ကစီဓာတ္ ပါဝင္သည့္
ဆန္၊ ဂ်ဳံ၊ ေျပာင္း၊ အဆီ၊ အခ်ဳိစသည္မ်ား၊ ေရာဂါဘယမွ ကာကြယ္ေပးေသာ အစားအစာ
အုပ္စုတြင္ ဗီတာမင္ သက္ေစာင့္ဓာတ္မ်ား၊ သတၱဳဓာတ္မ်ား၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊
သစ္သီးဝလံ၊ အခြံမာသီး စသည္ မ်ား ပါဝင္ေပရာ ေရအပါအဝင္ အစာအုပ္စု အားလံုးမွ
အစားအစာ အခ်ဳိ႕ကုိ မွ်တေအာင္ သင့္ေလ်ာ္စြာ စားသံုးျခင္းကုိ ဆုိလုိေပသည္။
ထမင္း တစ္မ်ဳိးတည္းကုိ သာ လြန္ကဲစြာ မစားဘဲ အသား၊ ငါး၊ ပဲ၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္
ေရာင္စံု၊ အရည္ရႊမ္းရႊမ္း ဟင္းရည္၊ အခ်ဳိ၊ အငန္စသည္မ်ား အခ်ဳိးအစား
မွ်တစြာ ပါဝင္ေအာင္ စားေသာက္ရမည္။
အငန္ ေလွ်ာ့စားပါ
၂ဝ၁၃
ခုႏွစ္ မတ္ ၂၄ ရက္တြင္ ဆင္ဟြာ သတင္း ေအဂ်င္စီက အငန္ လြန္ကဲစြာ
စားသံုးျခင္း၏ ဆုိးက်ဳိးႏွင့္ သက္ဆုိင္သည့္ သုေတသန သတင္း တစ္ပုဒ္ကုိ
ကမၻာသုိ႔ ျဖန္႔ခ်ိခဲ့သည္။ ထုိသတင္း ထုတ္ျပန္ခ်က္ အရ ၂ဝ၁ဝ ျပည့္ႏွစ္အတြင္း
ကမၻာအႏွ႔ံ လူေပါင္း ၂ ဒသမ ၃ သန္းတုိ႔သည္ အငန္လြန္ကဲစြာ စားသံုးျခင္းကုိ
အေျခခံသည့္ ႏွလံုး တုိက္ခိုက္ခံရမႈ၊ ႏွလံုးရပ္ေရာဂါ၊ ေလျဖတ္ေလငန္း
ေရာဂါတုိ႔ေၾကာင့္ ေသဆံုး ခဲ့ရေၾကာင္း၊ ထုိကိန္းဂဏန္းသည္ ေသဆံုးမႈ
အေၾကာင္းခံ အားလံုး၏ ၁၅ ရာခုိင္ႏႈန္းျဖစ္ေၾကာင္း ေဖာ္ျပပါရွိသည္။ အေမရိကန္
ႏွလံုး က်န္းမာေရး အဖြဲ႕သည္ ႏုိင္ငံေပါင္း ၅ဝ ရွိ က်န္းမာေရး
အဖြဲ႕အစည္းေပါင္း ၃ဝ၃ ခုမွ သုေတသီ ၄၈၈ ဦးတုိ႔၏ သုေတသန ျပဳလုပ္ခ်က္ ၂၄၇
ခုတုိ႔၏ ရလဒ္အရ ဝါရွင္တန္ၿမိဳ႕တြင္ တင္သြင္းသည့္ သုေတသန စာတမ္းတြင္
ေဖာ္ျပခဲ့သည္။ ၁၉၉ဝ ျပည့္ႏွစ္မွ ၂ဝ၁ဝ ျပည့္ႏွစ္ အတြင္း အသက္အရြယ္၊ က်ားမ၊
ႏုိင္ငံ၊ ေဒသအရ ျပဳလုပ္ခဲ့ေသာ
ထုိသုေတသနတြင္ အငန္ လြန္ကဲစြာ
စားသံုးမႈေၾကာင့္ အရြယ္မတုိင္ခင္ ေသဆံုးမႈ မ်ားျပားျခင္း၊ ဝင္ေငြနည္းေသာ
ႏုိင္ငံမ်ားႏွင့္ ဝင္ေငြ အလယ္အလတ္ ႏုိင္ငံမ်ားတြင္ ေသဆံုးမႈ ပုိျခင္းစသည္
တုိ႔ကုိ ေဖာ္ထုတ္ ႏုိင္ခဲ့သည္။
ျမန္မာ ႏုိင္ငံသားမ်ား ဆားစားသံုးမႈ
ဆားသည္ လူႏွင့္သက္ရွိ အားလံုး က်န္းမာ ရွင္သန္ေရး အတြက္ အာဟာရ တစ္ခု
ျဖစ္ေသာ္လည္း တန္ေဆးလြန္ေဘး ဆုိသလုိ လွ်ာအရသာကုိ အလုိလုိက္၍ အလြန္အကြၽံ
စားသံုးပါက ေသြးတုိးႏွင့္ အျခား ေဝဒနာမ်ားကုိ ခံစား ရေပလိမ့္မည္။
က်န္းမာေသာ လူတစ္ေယာက္သည္ ေန႔စဥ္ ဆားေလးဂရမ္၊ ေသြးတုိးရွိသူသည္ ႏွစ္ဂရမ္ထက္
ပုိ၍ မစားသင့္ေၾကာင္း ကမၻာ့ က်န္းမာေရးအဖြဲ႕က အႀကံျပဳထားသည္။ ၂ဝဝ၁ ခုႏွစ္၏
ေလ့လာခ်က္ တစ္ခုအရ ျမန္မာမ်ား ေန႔စဥ္ ဆားသံုးစြဲမႈ ပမာဏမွာ ရွစ္ဂရမ္မွ
ကုိးဂရမ္ခန္႔ ရွိေန၍ ထက္ဝက္မက ေလွ်ာ့စားရန္ သက္ဆုိင္ရာမွ ထုိစဥ္ကတည္းက
ႏႈိးေဆာ္ခဲ့သည္ကုိ မွတ္သားခဲ့ရသည္။
ဆုိဒီယမ္ ကလုိ႐ိုက္ေခၚ
အိမ္သံုးဆား သာမက ဟင္းခတ္ အခ်ဳိမႈန္႔၊ ဆုိဒီယမ္ မုိႏုိ ဂလူတာမိတ္ႏွင့္
မုန္႔ဖုတ္ဆုိဒါ၊ ဆုိဒီယမ္ ဘုိင္ကာဗုိနိတ္ ပါဝင္ သံုးစြဲထားေသာ မုန္႔မ်ား၊
ေခါက္ဆြဲ၊ နံျပား၊ အီၾကာေကြး စသည္မ်ားကုိလည္း ခ်င့္ခ်ိန္ စားေသာက္ ရေပမည္။
ဆားသည္ ငန္၍ မ်ားမွန္းသိရွိကာ ေလွ်ာ့စား ႏုိင္ေသာ္လည္း အခ်ဳိမႈန္႔သည္
အရသာရွိၿပီး လြန္ကဲမႈကုိ မသိသာေသာေၾကာင့္ အစားမ်ားပါက အႏၲရာယ္ ရွိႏုိင္သည္။
တ႐ုတ္ႏွင့္ အေရွ႕တုိင္းႏုိင္ငံ စားေသာက္ဆုိင္မ်ားသည္ အခ်ဳိမႈန္႔ အခတ္မ်ား၍
အရသာ ရွိသေလာက္ ဆိုးက်ဳိးလည္း မ်ားေပသည္။ ေသြးတုိးသမား မ်ားတင္မက
လူေကာင္းမ်ားပင္ ေသြးတက္ကာ ရီေဝေသာ ''တ႐ုတ္ စားေတာ္ဆက္ ေဝဒနာစု''ကုိ ခံစား
ရတတ္ေပသည္။
ငါးပိ၊ ငါးငံျပာရည္၊ ပုစြန္ငံျပာရည္၊ ပဲငံျပာရည္၊
အသားဆားနယ္၊ ငါးဆားနယ္၊ ပဲႀကီးေလွာ္၊ ေျမပဲဆားေလွာ္၊အာလူးေၾကာ္
အထုပ္မ်ားကုိ ေသြးတုိး သမားမ်ား ေရွာင္ရန္ႏွင့္ သာမန္လူမ်ား ခ်င့္ခ်ိန္
စားေသာက္ရန္ လုိအပ္ေပသည္။
ဆုိဒီယမ္ ကလုိ႐ိုက္ေခၚ အိမ္သံုးဆားသည္
ခႏၶာကုိယ္၏ ေရႏွင့္ အလက္ထ႐ို လုိက္ပံုမွန္ရွိေရး၊ နာ့ဗ္ေၾကာမ်ား ပံုမွန္
စြမ္းေဆာင္ေရး၊ အစာ လမ္းေၾကာင္းရွိ အစာ ေျခရည္ ျဖစ္တည္ေရး စသည္တုိ႔ အတြက္
လုိအပ္ေသာ ဓာတ္ျဖစ္၍ ေဘာင္အတြင္း ခ်ိန္ဆ စားသံုးရန္ လုိအပ္ေပသည္။
ဆားအတု
ဆီးခ်ဳိသမားမ်ား အတြက္ ေဆးသၾကား (စက္ကရင္း)ကဲ့သုိ႔ ဖြံ႕ၿဖိဳးၿပီး
ႏုိင္ငံမ်ားတြင္ ေသြးတုိးသမားမ်ား အတြက္ ဆားတုမ်ားပင္ သံုးစြဲ ေနၾကၿပီ
ျဖစ္သည္။ အေမ ရိကန္ႏွင့္ စင္ကာပူ ႏုိင္ငံတြင္ ''ပင္ေဆာ့''၊ အစၥေရး
ႏုိင္ငံတြင္ ''ကာရ္ဒီယာ'' ဟူ၍ ဆားတုမ်ား သံုးစြဲလ်က္ ရွိသည္။
ထုိဆားတုမ်ားေခၚ ဆုိဒီယမ္ ေလ်ာ့နည္းဆား တုိ႔ တြင္ ဆုိဒီယမ္ ကလုိ႐ိုက္ ၅ဝ
ရာခုိင္ႏႈန္းခန္႔သာ ပါဝင္ၿပီး ပုိတက္ဆီယမ္ ကလုိ႐ိုက္ႏွင့္ မဂၢနီဆီယမ္
ကလုိ႐ိုက္မ်ားျဖင့္ အစားထုိးထားကာ သံုးစြဲသူမ်ားတြင္ ေနာက္ဆက္တြဲ ႏွလံုး၊
ေလျဖတ္၊ ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါ စသည္မ်ားမွ ကာကြယ္မႈ ေပးႏုိင္ေၾကာင္း သိရွိရ၍
ျမန္မာ ႏုိင္ငံမွ ေသြးတုိးသမား မ်ားလည္း ေမွ်ာ္လင့္ေနၾကမည္ ျဖစ္ပါသည္။ ။
ျမ၀တီ
Sunday, April 28, 2013
Subscribe to:
Post Comments (Atom)