Tuesday, August 27, 2013

အျမန္ဆံုး အားျပန္ျဖည့္ရန္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဖ်ာ္ရည္ ေသာက္သင့္

0 comments
 
27.8.2013
သမိန္ဘရမ္း (ေမာ္လၿမိဳင္)
ကိုယ္လက္လႈပ္ရွား ေလ့က်င့္ခန္းမ်ား ျပင္းျပင္းထန္ထန္ ျပဳလုပ္ၿပီးခ်ိန္၊ ေန႔စဥ္ လုပ္ငန္းခြင္တြင္ ခႏၶာကိုယ္  ခြန္အား စိုက္ထုတ္၍
ပင္ပင္ပန္းပန္း လုပ္ကိုင္ရသူမ်ား၊ ေန႔စဥ္ တစ္ေနကုန္ သြားလာ လႈပ္ရွားလြန္းသူ ေစ်းကြက္ ရွာေဖြေရး (Marketing) ဝန္ထမ္းမ်ား အေနျဖင့္ အားျဖည့္ အခ်ိဳရည္မ်ား ေသာက္သံုးျခင္းထက္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွည့္ ေဖ်ာ္ရည္ ေသာက္ျခင္းက ၾကြက္သား လႈပ္ရွားမႈေၾကာင့္ ႏြမ္းနယ္မႈမ်ား အတြက္  ၾကြက္သားႏွင့္ ေသြးခုန္ႏႈန္းမ်ားကို ပံုုမွန္ ျပန္ျဖစ္လာႏိုင္ ေစ႐ံု သာမက ၾကြက္သားမ်ား ျပန္လည္အားျဖည့္ မႈႏႈန္း ျမန္ဆန္ၿပီး သၾကားဓာတ္ကို ပံုမွန္ အေနအထားသို႔ လ်င္ျမန္စြာ ျပန္လည္ ရရွိေစႏိုင္ ပါသည္။ အားကစား သမားမ်ား အေနျဖင့္ ကိုယ္ကာယ ေလ့က်င့္ခန္းမ်ား ျပဳလုပ္ၿပီးခ်ိန္ မ်ားတြင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွည့္ ေဖ်ာ္ရည္မ်ားကို ပံုမွန္ ေသာက္သံုးေပးျခင္း အားျဖင့္ ဦးေႏွာက္ႏွင့္ ၾကြက္္သားမ်ားအား ထိခိုက္မႈ ျဖစ္ေစသည့္ အင္ဇိုင္းႏွင့္ ပ႐ိုတင္း ဓာတ္မ်ားကို ပံုမွန္ အေနအထားသို႔ အျမန္ ျပန္လည္ ေရာက္ ရွိေစႏိုင္ေၾကာင္း ေလ့လာ ေတြ႕ရွိမႈ အသစ္မ်ား အရ သိရွိရ ေပသည္။
ကူးစက္မႈ အျမန္ဆံုး ျဖစ္ေနေသာ ကိုရီးယား ယဥ္ေက်းမႈဟု ေျပာႏိုင္သည့္ ကိုရီးယား ႐ုပ္ရွင္ကားမ်ားတြင္ပင္  ကေလး ငယ္မ်ား၊ မိသားစု နံနက္ေစာေစာစာမ်ားတြင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွည့္ ပံုမွန္စားသည့္ အေလ့အထကို မိဘမ်ားမွ သားသမီးငယ္ မ်ားအား ေလ့က်င့္ေပးလ်က္ရွိေၾကာင္း ေတြ႕ရွိႏိုင္ေပသည္။ ထို႔အျပင္ အားျဖည့္ အခ်ိဳရည္ဟု ထုတ္လုပ္ ေရာင္း ခ်ေနေသာ ပစၥည္းမ်ားမွာ ဓာတ္ေပါင္း ထုတ္လုပ္ထားေသာ ပစၥည္းမ်ား ျဖစ္သည့္ အတြက္ သဘာဝ သစ္သီးဝလံ အား ေဖ်ာ္ရည္လုပ္၍ ေသာက္သံုး သကဲ့သို႕ အႏၲရာယ္ ကင္းမႈ အားနည္းသလို အားျဖည့္ အခ်ိဳရည္မ်ား ထဲမွ ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳး အသံဝင္ လည္ေခ်ာင္းနာျခင္းတို႕ ျဖစ္ပြား ႏိုင္မႈကိုလည္း သဘာဝ သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္မွ ကာကြယ္ တားဆီးေပးရာ ေရာက္ေပသည္။
အနီေရာင္ရွိေသာ ခရမ္းခ်ဥ္သီးတြင္ ကိုယ္ခႏၶာအတြက္ အဓိက အေရးပါေသာ (Lycopene) ျဒပ္ေပါင္းမ်ား ပါဝင္သည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ပံုမွန္ စားသံုးေပးျခင္းျဖင့္ ကင္ဆာေရာဂါကို တိုက္ဖ်က္ႏိုင္ျခင္း၊ အျခား ဗက္တီးရီးယား ပိုးမႊားမ်ားကို ကာကြယ္ ဟန္႔တားႏိုင္ျခင္း အက်ိဳးမ်ား ရရွိ ႏိုင္ေပသည္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ဆိုသည္မွာလည္း ေစ်းႀကီးသည့္ သစ္သီးမဟုတ္သလို ဝယ္ယူရန္ ခက္ခဲ ရွားပါးသည့္ သစ္သီးလည္း မဟုတ္ေပ။ ျမန္မာႏိုင္ငံ တစ္ဝန္း ေပါမ်ားစြာ ထြက္ရွိေသာ သစ္သီးဝလံ ျဖစ္သကဲ့သို႕ ျမန္မာလူမ်ိဳးမ်ား အေနျဖင့္ ပံုစံမ်ိဳးစံုျဖင့္ စားသံု ေနၾကေသာ သီးႏွံလည္း ျဖစ္ေပ သည္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး အစိမ္းကို သုပ္စား ၾကသည္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး အမွည့္ကို သုပ္စား၊ ဟင္းခ်က္ရာတြင္ ဟင္း အႏွစ္အျဖစ္ ခ်က္စား သကဲ့သို႕ တို႕စရာ အျဖစ္လည္း စားသံုး ေနၾကသည့္အျပင္ ယခု ေနာက္ပိုင္းတြင္ ေဖ်ာ္ရည္အျဖစ္ ေသာက္သံုး လာၾကသည္ကို ေနရာ အႏွံ႕အျပားတြင္ ေတြ႕ရွိႏိုင္ေပသည္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ေဖ်ာ္ရည္အျဖစ္ ေဖ်ာ္ရည္လုပ္ ေသာက္ရန္မွာ အေစ့စစ္သည့္ ဆန္ခါခြက္၊ ႀကိတ္စက္၊ ေဖ်ာ္စက္ စသည္ျဖင့္ ႏိုင္ငံျခားမွ တင္သြင္းလာေသာ ပစၥည္းမ်ား ရွိမွသာ ရႏိုင္သည္ဟု အထင္မွား ေနျခင္း ျဖစ္ႏိုင္ေပသည္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို လက္ျဖင့္ညႇစ္ ေၾကေအာင္ ေျခကာ ပိတ္စိမ္းပါးျဖင့္ စစ္ၿပီး ေဖ်ာ္ေသာက္ရန္ စိတ္ဝင္စားမႈ အားနည္းျခင္းေၾကာင့္ မေသာက္ျဖစ္ၾကျခင္း ျဖစ္ေပသည္။
ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို နဂိုအတိုင္း စားသံုးျခင္း၊ ဟင္းခ်က္စားျခင္း တို႕ေၾကာင့္လည္း အက်ိဳးေက်းဇူး မ်ားစြာ ရႏိုင္ ေပသည္။ သို႔ေသာ္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ေဖ်ာ္ရည္သည္ လူတို႕ကို အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ားစြာ ရရွိ ေစႏိုင္သကဲ့သို႕ အဝ လြန္သူမ်ား  ပ႐ိုတင္းဓာတ္ လြန္ကဲသူမ်ား အတြက္လည္း ခရမ္းခ်ဥ္သီး ေဖ်ာ္ရည္ကို ေန႕စဥ္ ေသာက္သံုးေပး ျခင္းျဖင့္ ႏွစ္လအတြင္း အက်ိဳးထူးမ်ား ရရွိႏိုင္ပါေၾကာင္း ေရးသား လိုက္ရပါသည္။     ။

Leave a Reply

 
Shan News © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here